Yhdysvallat sanoo Suomen ja Ruotsin olevan valmiita liittymään Natoon

Ulkoministeriö antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, ettei Ruotsin pidä odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price

23.1. 22:28

Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi maanantaina, että Suomi ja Ruotsi ovat valmiita liittymään Nato-liittoon, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Ruotsi ja Suomi ovat valmiita liittymään Natoon sotilaallisten valmiuksiensa vuoksi. – – ja myös siksi, että maat ovat pitkälle kehittyneitä demokraattisia valtioita”, Ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi lehdistötilaisuudessa.

Ulkoministeriö antoi kommenttinsa sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantaina, ettei Ruotsin pidä odottaa saavansa Turkin tukea Natoon liittymiselle sen jälkeen, kun mielenosoittaja poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön ulkopuolella.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei suostunut kommentoimaan, tarkoittiko Erdoğanin kommentti Washingtonin mielestä neuvotteluiden täyttä päättymistä.

”Lopulta tämä on päätös ja sopimus, jonka Suomen ja Ruotsin pitää sopia Turkin kanssa”, Price kommentoi.

Lauantaina järjestetyssä mielenosoituksessa islamia vastustava tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella Tukholmassa.

Ruotsin poliisi oli antanut luvan mielenosoituksen järjestämiselle Turkin vastustuksesta huolimatta.

Mielenosoituksen vuoksi Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin tälle viikolle suunniteltu vierailu Turkkiin ei toteudu. Asiasta kertoi aiemmin Turkin puolustusministeri Hulusi Akar.

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan keskusteluyhteys Ruotsin ja Turkin välillä on säilynyt viikonlopun mielenosoituksista huolimatta.

Haaviston mukaan Suomi ja Ruotsi pyrkivät saamaan maiden sekä Turkin kolmikantaiset neuvottelut koolle uudestaan niin pian kuin mahdollista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut