Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoo, että tulevat päätökset asetoimituksista Ukrainaan tehdään yhdessä liittolaisten, mukaan lukien Yhdysvaltojen, kanssa.
Scholz puhui tiedotustilaisuudessa sunnuntai-iltana yhdessä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.
Saksan ja Ranskan johtajat tapasivat sunnuntaina Pariisissa maiden välisen ystävyyssopimuksen 60-vuotisjuhlapäivänä. Tapaamisesta kertoivat esimerkiksi uutistoimistot AFP ja Reuters.
Tapaamiseen kuului muun muassa juhlallisuuksia, johtajien puheet ja kahdenvälisiä keskusteluita Sorbonne-yliopistolla sekä yhteinen lehdistötilaisuus.
Vahvan pohjavireen tapaamiselle toivat sota ja paine Ukrainalle annettavasta aseavusta.
Maiden johtajat vannoivat sunnuntaina tukevansa Ukrainaan niin kauan kuin tarvitsee, keskittyen tukemaan muun muassa taloutta ja armeijaa. Samalla maat vannoivat tukevansa sotarikollisten syytteeseen asettamista.
Scholz vaitonainen panssarivaunuista
Scholz ei sunnuntaina kuitenkaan kommentoinut konkreettisesti sitä, aikooko Saksa viedä taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.
Kun Scholzilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen viennistä Ukrainaan, hän painotti koordinoinnin tärkeyttä liittolaisten kanssa.
”Teemme sen tulevaisuudessa”, Scholz sanoi.
Myöskään perjantaina Saksa ei tehnyt päätöstä Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen viennistä Ukrainaan Ramsteinin kokouksessa, missä länsimaat sopivat aseapupaketeistaan Ukrainalle.
Monet Saksan liittolaismaista ovat aiemmin kertoneet halustaan viedä vaunuja Ukrainaan, mutta siihen tarvitaan Saksan lupa. Voimakas kritiikki kohdistuu Scholziin.
Ranskan Macron puolestaan kertoi sunnuntaina, ettei sulje pois mahdollisuutta lähettää Leclerc-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.
Macron kertoi myös, että Saksa liittyy Ranskan ja Espanjan väliseen vetyputkihankkeeseen.
Sotaa, ilmastoa ja energiaa
Maiden johtajat tapasivat Pariisissa Élysée-sopimuksen 60-vuotispäivänä.
Saksan ja Ranskan vihollisuudet lopettaneen ja lähentymisen aloittaneen Élysée-sopimuksen allekirjoittivat presidentti Charles de Gaulle ja liittokansleri Konrad Adenauer Élysée-palatsissa 22. tammikuuta 1963.
Viime aikoina Saksan ja Ranskan johtajien väliset suhteet eivät ole olleet kitkattomia, ja tapaamisesta toivottiin uutta virtaa maiden yhteistyölle.
Tärkeimmät Scholzin ja Macronin tapaamisessa käsiteltävät aiheet olivat Venäjän hyökkäyssota, ilmasto ja energia sekä Euroopan kilpailukyky suhteessa sen tärkeimpään vientikohteeseen Yhdysvaltoihin, joka on kasvattanut vaatimusta tuotantonsa kotimaisuusasteesta.