Turkissa mielenosoittajat polttivat Ruotsin lipun

Turkissa ei hyväksytä sitä, että Ruotsi ei estänyt provosoivaa tekoa suurlähetystön edessä.

Ruotsin lippu poltettiin Ruotsin konsulaatin edessä Istanbulissa lauantaina 21. tammikuuta.

22.1. 8:16

STT

Turkissa Istanbulissa ja Ankarassa on osoitettu Ruotsia vastaan mieltä sen jälkeen, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeisto­poliitikko Rasmus Paludan poltti lauantaina koraanin Turkin suurlähetystön edessä Tukholmassa.

Istanbulissa sadat ihmiset kokoontuivat vasta­mielenosoitukseen Ruotsin konsulaatin edessä. Samassa yhteydessä poltettiin Ruotsin lippu, kertovat useat ruotsalaismediat, muun muassa SVT.

Mieltä osoitettiin myös Ruotsin suurlähetystön ulkopuolella maan pääkaupunki Ankarassa. Mielenosoittajat eivät hyväksy sitä, että Ruotsi ei estänyt Paludanin tempausta. Mielenosoituksissa nähtiin muun muassa kyltti, jossa luki ”loppu islamofobialle”.

”Ei ole hyväksyttävää, että Ruotsin viranomaiset sallivat suurlähetystön edessä tehdyn provokaation, joka suututtaa monia muslimeja ympäri maailman. Ei ollut sattumaa, että se tapahtui juuri Turkin suurlähetystön edessä”, sanoi mielenosoittaja Mesut Emre Balci.

Lue lisää: Äärioikeistolais­poliitikko poltti Koraanin Tukholmassa, Turkki tuomitsi teon islamin vastaisena

Moni ottanut kantaa

Aiemmin asiaan ottivat kantaa myös Turkin virkaatekevät. Turkin presidentinkanslian edustajan Ibrahim Kalinin mukaan mielenosoituksen salliminen tilanteessa, jossa Turkki oli toistuvasti vaatinut sen kieltämistä, on omiaan ruokkimaan viharikoksia ja islamin vastustamista.

”Pyhien arvojen kimppuun käyminen ei ole vapautta, vaan barbarismia”, Kalin evästi.

Turkin hallintoa tukevan turkkilaisen MHP-puolueen edustaja Devlet Bahceli meni vielä pidemmälle: ”Ruotsin Nato-jäsenyyttä ei tulla hyväksymään tämän takia.”

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu oli toivonut, etteivät ruotsalais­viranomaiset olisi sallineet mielenilmausta. ”Se on rasistinen toimi, kyse ei ole ilmaisunvapaudesta”, hän kommentoi protestia.

Diplomaattilähteen mukaan Turkki on kutsunut Ruotsin suurlähettilään puhutteluun Tukholmaan suunnitellun mielenilmauksen vuoksi. Edustaja on kutsuttu Turkissa puhutteluun jo toista kertaa lyhyen ajan sisään.

Samaisen lähteen mukaan Turkin ulkoministeriön virkamiehet olivat sanoneet suurlähettiläälle, ettei protestin sallimista demokraattisten arvojen puolustamisen verukkeella voida hyväksyä.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut