Joe Bidenin kotoa löytyi kuusi uutta turvallisuus­­luokiteltua asiakirjaa

Perjantaina Bidenin Wilmingtonin asuntoon tehtiin yli 13 tuntia kestänyt kotietsintä.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin entisestä toimistosta ja yksityisasunnosta on löytynyt turvallisuusluokiteltuja asiakirjoja jo ennen tuoreimpia löytöjä. Biden kuvattiin Valkoisessa talossa perjantaina 20. tammikuuta.

22.1. 7:39

STT

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kotoa on löytynyt kuusi uutta turvaluokiteltua asiakirjaa.

Presidentin asianajaja kertoi lauantai-iltana, että oikeusministeriön tutkijat olivat tehneet perjantaina Bidenin yksityiseen asuntoon Wilmingtonissa Delawaressa yli 13 tuntia kestäneen kotietsinnän, kertoo muun muassa New York Times. Tässä yhteydessä löytyi kuusi turvaluokiteltua asiakirjaa, joista osa oli Bidenin senaattoriajoilta, osa hänen ajoiltaan varapresidenttinä.

Asianajaja Bob Bauerin mukaan tutkijat ottivat asiakirjat ja niihin liittyvät materiaalit haltuunsa. Hänen lausuntonsa mukaan he ottivat lisäksi Bidenin käsinkirjoittamia muistiinpanoja ajalta, jolloin hän toimi silloisen presidentti Barack Obaman varapresidenttinä.

”Oikeusministeriö teki perusteellisen tutkinnan kaikkiin presidentin Wilmingtonin kodista löytyviin materiaaleihin”, Bauer sanoi ja lisäsi, että tutkijoille annettiin täysi pääsy kaikkiin mahdollisiin materiaaleihin.

Aiemmin oli tiedossa, että sekä Wilmingtonista että Bidenin entisestä toimistosta Washingtonista on löydetty noin parikymmentä turvallisuusluokiteltua asiakirjaa.

Biden: ”En kadu mitään”

Presidentti Biden kommentoi aiemmin tällä viikolla asiakirjojen löytymisestä syntynyttä kohua. Hänen mukaansa asiakirjoissa ei ole mitään merkittävää. ”Luulen, että tulette huomaamaan, ettei niissä ole mitään. En kadu mitään. Teen sen, mitä asianajajat ovat kertoneet, että minun tulisi tehdä”, Biden sanoi.

Valkoinen talo on sanonut, että kyse on vahingossa väärään paikkaan säilötyistä materiaaleista.

”Löysimme kourallisen asiakirjoja, jotka oli arkistoitu väärään paikkaan. Toimitimme ne välittömästi kansallisarkistolle ja oikeusministeriölle. Toimimme täydessä yhteistyössä ja odotamme, että tämä saadaan ratkaistua nopeasti”, Biden sanoi toimittajille.

Erikoissyyttäjä tutkii löytöjä

Bidenin asianajajat ovat luovuttaneet asiakirjalöydöt Yhdysvaltain kansallisarkistolle, jolle jokaisen hallinnon on määrä luovuttaa asiakirjansa kautensa jälkeen. Biden on myös aiemmin kertonut tekevänsä yhteistyötä oikeusministeriön kanssa.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland on asettanut erikoissyyttäjän tutkimaan asiakirjalöytöjä. Syyttäjän tehtävänä on selvittää, rikkoiko Biden lakeja pitäessään hallussaan salaisia dokumentteja.

Bidenin asiakirjalöydöt ovat mittakaavaltaan paljon pienempiä kuin liittovaltion poliisin FBI:n entisen presidentin Donald Trumpin hallusta takavarikoimat noin 11 000 asiakirjaa. Jupakka on silti kiusallinen Bidenin hallinnolle, joka on korostanut eettisiä periaatteitaan Trumpin hallintoon verrattuna.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut