Saksan Ramsteinissa keskustellaan aseavusta Ukrainalle – Yhdysvaltain Austin: Tuki ei saa hidastua

Ukraina toivoo raskaampaa aseistusta ja Leopard-taistelupanssarivaunuja.

Saksan, Yhdysvaltain ja Ukrainan puolustusministerit Boris Pistorius, Lloyd Austin ja Oleksiy Reznikov seisoivat vieretysten, kun Ramsteinin kokous perjantaina alkoi.

20.1. 8:56 | Päivitetty 20.1. 11:59

Saksan Ramsteinissa ovat perjantaina koolla noin 50 maan edustajat pohtimassa Ukrainalle toimitettavaa aseapua.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan Ukrainan ratkaisevat hetket ovat käsillä eikä maalle annettava tuki saa hidastua. Austin kommentoi tulevia keskusteluja kokouksen avauspuheenvuorossaan aamupäivällä. Kokouksen päätöksiä odotetaan perjantai-iltapäivänä noin kello viiden aikaan.

Suurta mielenkiintoa herättää muun muassa se, kuullaanko joitain uusia linjauksia saksalaisten Leopard -taistelu­panssari­vaunujen lähettämisestä Ukrainaan. Ukraina on toivonut juuri Leopardeja ja raskaampaa aseistusta. Saksa ei kuitenkaan vielä tähän mennessä ole näyttänyt vihreää valoa Leopardien toimittamiselle sotaa käyvään Ukrainaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut, että Ukrainan länsimaisten tukijoiden on määrä luvata Ramsteinissa aiempaa raskaampien ja nykyaikaisempien aseiden toimittamista Ukrainalle.

Suomesta Ramsteinin kokoukseen osallistuvat puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) ja Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Odottaa vahvoja päätöksiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo odottavansa vahvoja päätöksiä uusista asetoimituksista Ramsteinin kokouksessa. Zelenskyi kertoi odotuksistaan jokailtaisessa puheessaan torstaina.

Hän kertoi odottavansa suurta aseapupakettia Yhdysvalloilta. Yhdysvallat ilmoitti pian Zelenskyin puheen jälkeen uudesta 2,5 miljardin dollarin eli noin 2,3 miljardin euron aseapupaketista Ukrainalle.

Lue lisää: Ukraina vetosi liittolaisiinsa ja pyysi raskaampaa aseistusta – Venäjä varoitti konfliktin mahdollisesta vaarallisesta laajenemisesta

Paketti sisältää yhteensä liki 150 panssaroitua taisteluajoneuvoa, Avenger -ilma­torjunta­järjestelmiä ja muita sotatarvikkeita. Paketissa ei kuitenkaan ole mukana Ukrainan toivomia taistelu­panssari­vaunuja.

Yhdysvallat ilmoitti 3 miljardin dollarin aseapupaketista viime viikolla. Kaikkiaan Yhdysvallat on antanut asetukea Ukrainalle yli 26,7 miljardin dollarilla.

Zelenskyi myös kiitti Kiovassa vieraillutta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Charles Micheliä, joka sanoi Ukrainan tarvitsevan panssarivaunuja sekä lisää ilmapuolustus- ja tykistöjärjestelmiä sekä ammuksia.

Ilmoitettiin jo lisätuesta

Torstaina Ramsteinin kokouksen alla useat maat ilmoittivat lisätuesta Ukrainalle. Virossa Tapan sotilas­tuki­kohdassa pidetty kokous järjestettiin Viron puolustusministerin Hanno Pevkurin ja Britannian puolustusministeri Ben Wallacen aloitteesta.

Viro ilmoitti 113 miljoonan euron apupaketista, johon kuuluu Ukrainan pyytämiä haupitseja, kranaatinheittimiä ja ampumatarvikkeita. Uusimman apupaketin myötä Viro on antanut Ukrainalle sotilaallista apua 370 miljoonan euron edestä.

Wallace puolestaan vahvisti Britannian lähettävän Ukrainalle yksikön Challenger 2 -taistelu­panssari­vaunuja. Aiemmin on kerrottu, että tämä tarkoittaa yhteensä 14:ää panssarivaunua. Ukrainaan lähetetään myös muun muassa 600 Brimstone-panssarin­torjunta­ohjusta. Lisäksi Britannia kouluttaa vielä 20 000 ukrainalaissotilasta tänä vuonna.

Suomelta lisää aseapua

Aseavusta ilmoittivat torstaina myös Ruotsi ja Tanska. Ruotsista lähtee Ukrainaan Archer-tykistöjärjestelmä, taisteluajoneuvoja ja panssarin­torjunta­ohjuksia. Tanska puolestaan toimittaa Ukrainaan 19 ranskalaisvalmisteista Caesar-haupitsia.

Perjantaina Suomen puolustusministeriö puolestaan kertoi Suomen lähettävän 12. puolustus­tarvike­lähetyksensä Ukrainaan. Uusin lähetys on korvattavilta hankinnoiltaan yli 400 miljoonan euron arvoinen, ja puolustusministeri Savolan mukaan se sisältää muun muassa raskasta aseistusta.

Suomi on ilmoittanut myös osallistuvansa Ukrainaa tukevaan EU:n sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaatioon enintään 50 sotilaalla, jotka toimivat koulutus- ja neuvonantotehtävissä. Asiasta linjasivat eilen presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta.

Operaatioon on lähdössä mukaan 24 EU-maata. Tarkoitus on kouluttaa yhteensä 15 000 sotilasta Puolassa ja Saksassa vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut