Ukraina vetosi liittolaisiinsa ja pyysi raskaampaa aseistusta – Venäjä varoitti konfliktin mahdollisesta vaarallisesta laajenemisesta

Zelenskyin mukaan Ukrainan tavoitteena on hankkia takaisin Krimin niemimaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui etäyhteydellä Davosin talousfoorumissa keskiviikkona.

19.1. 21:03

Moskova

Ukraina lisäsi torstaina painetta, jotta sen läntiset liittolaiset toimittaisivat sille raskaampaa aseistusta sekä Leopard-taistelupanssarivaunuja. Venäjä puolestaan varoitti konfliktin ”erittäin vaarallisesta” laajenemisesta, jos länsi lähettää Ukrainaan pidemmän kantaman aseita.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvosteli torstaina Saksan haluttomuutta toimittaa saksalaisvalmisteisia Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Maailman talousfoorumille Sveitsin Davosissa etäyhteydellä puhuneen Zelenskyin mukaan on aikoja, jolloin ei saisi epäröidä tai vertailla omia tekemisiä muiden tekoihin. Zelenskyi lisäsi, ettei pidä tällaista strategiaa oikeana nykytilanteessa.

Myöhemmin myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ja puolustusministeri Oleksi Reznikov vetosivat yhteisessä lausunnossaan Ukrainan kumppanimaihin, jotta ne lisäisivät huomattavasti avustamistaan.

”Päämäärämme on vapauttaa kaikki maa-alueemme”

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov varoitti konfliktin laajenevan ”aivan uudelle tasolle”, jos länsi vastaa Ukrainan uusimpiin pyyntöihin.

”Mahdollisesti, tämä on erittäin vaarallista”, Peskov sanoi.

New York Times kertoi keskiviikkona, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto harkitsisi Ukrainan mahdollisuutta käyttää Yhdysvaltain toimittamia aseita Venäjän kohteita vastaan miehitetyllä Krimillä.

Perjantaina Yhdysvallat osallistuu kymmenien muiden maiden kanssa Ramsteinin sotilastukikohdassa Saksassa pidettävään tapaamiseen, jossa keskustellaan Ukrainalle annettavasta sotilaallisesta avusta.

Zelenskyi sanoi torstaina, että Ukrainan tavoitteena on hankkia takaisin Krimin niemimaa, jonka Venäjä miehitti ja liitti itseensä vuonna 2014.

”Meidän päämäärämme on vapauttaa kaikki maa-alueemme. Krim on meidän maamme, meidän maa-alueemme, meidän meremme ja meidän vuoremme”, Zelenskyi sanoi Davosin talousfoorumin edustajille.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut