Hollywood-tähti Alec Baldwin saa syytteen ampumisesta, joka johti kuvaajan kuolemaan lännenelokuvan kuvauksissa

Kuvaajan kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui, kun Hollywood-tähti Alec Baldwin harjoitteli kohtausta karjatilalla lokakuussa 2021. Baldwinin lisäksi aseiden käytöstä vastannut Gutierrez Reed saa syytteen. Apulaisohjaaja Halls on syyte­neuvottelussa.

Näyttelijä Alec Baldwin rooliasussaan Rust-elokuvan kuvauspaikalla huhtikuussa 2022, jolloin poliisi teki siellä tutkintaa.

19.1. 19:09

Näyttelijä Alec Baldwin saa syytteen kuolemantuottamuksesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Rust-elokuvan kuvauksissa lokakuussa 2021 tapahtui kuolemaan johtanut vahinko­laukaus.

Onnettomuus tapahtui, kun Hollywood-tähti Baldwin harjoitteli kohtausta karjatilalla lähellä Santa Fen kaupunkia New Mexicossa ja hänen käsissään ollut ase laukesi. Baldwinin käyttämä ase oli rekvisiitta-ase, johon oli jostain syystä ladattu oikeita patruunoita.

Luoti osui kuvaaja Halyna Hutchinsiin, joka lennätettiin sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi. Ampumisessa haavoittui myös elokuvan 48-vuotias ohjaaja Joel Souza.

Rust-elokuvan kuvauksissa kuoli elokuvan kuvaaja Halyna Hutchins.

Muun muassa ABC Newsille joulukuussa 2021 antamassaan haastattelussa Baldwin kielsi olevansa vastuussa kuvaajan kuolemasta.

Elokuussa New Mexicon piirisyyttäjä Mary Carmack-Altwies kertoi harkitsevansa jopa neljän ihmisen, mukaan lukien Baldwinin, syyttämistä. Nimettöminä pysyttelevät lähteet ovat kertoneet LA Timesille, että syyttäjät ovat keskittyneet henkilöihin, jotka käsittelivät asetta onnettomuuspäivänä eli kuuluivat niin sanottuun ”huoltoketjuun”.

Aseiden käyttöä kuvauksissa valvoi 24-vuotias Hannah Gutierrez Reed, joka toimi myös rekvisiitta-avustajana. Ennen onnettomuutta Gutierrez Reed oli valittanut liian vähistä työntekijöistä, mutta myös hän oli saanut moitteita muun muassa kuvauspaikalle jätetyistä haulikoista.

Gutierrez Reed on myöntänyt ladanneensa aseet onnettomuus­päivänä sekä tarkistaneensa Baldwinin aseen ennen kohtalokkaita harjoituksia. Lounaan jälkeen hän ei kuitenkaan enää sitä tehnyt, sillä ase oli lukittuna kassakaapissa lounastauon aikana.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että myös Gutierrez Reed saa syytteen kuoleman­tuottamuksesta.

Surma-asetta käsitteli myös veteraani­elokuvantekijä David Halls, joka toimi Rustin ensimmäisenä apulais­ohjaajana ja turvallisuus­koordinaattorina. Todistajien mukaan Halls luovutti aseen Baldwinille ja sanoi sen olevan ”kylmä” eli lataamaton.

Halls on The Wall Street Journalin mukaan suostunut syyteneuvotteluun, jossa hän tunnustaa syyllistyneensä hengenvaarallisen aseen huolimattomaan käsittelyyn.

42-vuotIaana kuolleen Hutchinsin leski Matthew Hutchins nosti helmikuussa 2022 siviilikanteen Baldwinia ja muita elokuvan tuottajia vastaan.

Hänen mukaansa tragedia johtui tuottajien tekemistä säästö­toimenpiteistä ja piittaamattomuudesta, millä hän viittasi muun muassa kokemattomien työntekijöiden palkkaamiseen ja siihen, että kuvauksissa ei reagoitu mitenkään jo aiemmin tapahtuneisiin läheltä piti -tilanteisiin.

Kuvauksissa oli jo aiemmin tapahtunut kaksi vahinko­laukausta. Vain tunteja ennen kohtalokasta onnettomuutta useampi tuotantopuolen työntekijä oli marssinut protestina pois kuvauspaikalta. Työntekijät olivat tyytymättömiä työskentely­olo­suhteisiin, muun muassa pitkiin työpäiviin ja -matkoihin.

Viime lokakuussa lesken perhe pääsi kuitenkin alustavaan sovintoon Baldwinin ja muiden tuottajien kanssa.

”Minua ei kiinnosta syyttää [tuottajia tai Baldwinia]. Kaikki meistä uskovat, että Halynan kuolema oli kauhea onnettomuus”, Matthew Hutchins sanoi tuolloin.

New Mexicon työterveys- ja työ­turvallisuus­virasto antoi huhtikuussa elokuvan tuottajille ankarat nuhteet ja määräsi heidät maksamaan noin 126 000 euron suuruisen sakon. Sakon perusteena olivat Hutchinsin kuolemaan johtaneet turvallisuus­rikkomukset.

Viranomaisten mukaan tuotannosta vastaavat henkilöt ”osoittivat selkeää välinpitämättömyyttä” työntekijöiden turvallisuutta kohtaan. Tapaus on parhaillaan valitus­prosessissa, sillä tuottajat ovat kiistäneet syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Baldwinin lisäksi Rust-elokuvan tuottajina toimivat Ryan Smith, Nathan Klingher, Ryan Winterstern, Matt DelPiano ja Anjul Nigam. Baldwinin mukaan Smith oli tuotanto­yhtiönsä Rust Movie Productionsin kautta ensisijaisesti vastuussa päivittäisestä toiminnasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut