Turkin ulkoministeri yritti edistää maan janoamia hävittäjäkauppoja vierailulla Yhdysvalloissa

Turkki haluaa pitää hävittäjäkaupan erillisenä Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyysasiasta.

19.1. 7:29

Washington

Yhdysvalloissa keskiviikkona vieraillut Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu yritti jouduttaa F-16-hävittäjäkauppoja tapaamisessaan virkaveljensä Antony Blinkenin kanssa.

”Odotamme yhteisten strategisten intressiemme mukaista hyväksyntää (hävittäjäkaupalle)”, Çavuşoğlu sanoi tapaamisessa.

Tapaamisen jäljiltä ei tuoreeltaan nähty merkkejä edistyksestä. Yhdysvalloissa päättäjien on arveltu haluavan käyttää hävittäjäkauppoja vipuvartena, jolla Turkki saataisiin hyväksymään Suomi ja Ruotsi Naton uusiksi jäsenmaiksi. Turkki on halunnut pitää asiat toisistaan erillisinä.

”Turkin pyyntö saada F-16-hävittäjiä ei liity mitenkään Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen, eikä Yhdysvaltain kongressin pitäisi esittää näitä asioita toisiinsa liittyvinä”, Çavuşoğlu sanoi tapaamisen jälkeen julkaistussa lausunnossaan.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on suhtautunut myönteisesti hävittäjäkauppoihin, mutta päätös asekaupasta on lopulta kongressin käsissä.

Kreikan ja Turkin välit kireitä

Asekauppaa vastustaa jyrkästi senaatin ulkosuhteiden komiteaa johtava demokraattisenaattori Bob Menendez, joka on luvannut estää asekaupan etenemisen. Menendez on tuominnut Turkin uhittelun Kreikalle.

F-16-asekaupasta Turkin kanssa on keskusteltu samaan aikaan kun toinen Nato-liittolainen Kreikka ostaa Yhdysvalloilta Suomen tapaan F-35-hävittäjiä. Turkin ja Kreikan välit ovat kylmenneet viime aikoina Turkin koventaessa retoriikkaansa naapurimaata kohtaan. Turkki on muun muassa uhkaillut Kreikkaa uusilla ohjuksillaan.

”Yhdysvaltojen täytyy ottaa Turkin presidentin toiminta vakavissaan”, Menendez kommentoi aiemmin puheessaan.

Menendezin mukaan F-16-kauppa on estettävä siihen asti, että Erdogan lopettaa aggressiivisen toimintansa lähialueillaan.

Yhteisessä lausunnossaan Blinken ja Cavusoglu sanoivat olevansa yhtä mieltä siitä, kuinka tärkeää on varjella vakautta ja ylläpitää viestintäyhteyksiä itäisen Välimeren alueella.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut