Ukrainan sisäministeri kuoli helikopteri­turmassa Kiovan lähellä, kone oli matkalla etulinjaan – tämä tapahtuneesta tiedetään

Helikopteri syöksyi maahan Ukrainan Brovaryn kaupungissa keskiviikkona. Turmassa on kuollut useita ihmisiä, myös Ukrainan sisäministeri.

18.1. 11:10 | Päivitetty 18.1. 18:20

STT

Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyin on saanut surmansa helikopterin maahansyöksyssä lähellä Kiovaa.

CNN:n ja BBC:n mukaan etsintä- ja pelastusoperaatio on päättynyt ja ukrainalaisviranomaiset kertovat turmapaikalta löytyneen 14 kuollutta, mukaan lukien yhdeksän kopterissa ollutta.

Viranomaiset ehtivät jo aiemmin ilmoittaa kuolleiden määräksi 18, mutta korjasivat myöhemmin uhreja olevan 16 ja nyt 14. Aiempien tietojen mukaan kuolleista kolme olisi ollut lapsia, mutta viranomaiset ovat kertoneet sittemmin, että yksi lapsi olisi saanut surmansa kopterin maahansyöksyn vuoksi.

Turma sattui Brovaryn kaupungissa parisenkymmentä kilometriä koilliseen Ukrainan pääkaupungista Kiovasta.

Myös loukkaantuneiden määrää on päivitetty hieman alaspäin. Keskiviikkona iltapäivästä pelastuspalvelu kertoi BBC:n mukaan, että turmassa olisi loukkaantunut 25 ihmistä, joista 11 on lapsia.

Huomionauha rajasi turmapaikkaa keskiviikkona.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kopteri olisi ennen maahansyöksyään osunut rakennukseen, jossa sijaitsi päiväkoti. Päiväkodissa oli turman tapahtumahetkellä henkilökuntaa ja lapsia. Kopterin putoaminen sai myös aikaan tulipalon.

Paikan päällä ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja näki hiiltyneen helikopterin rakennuksista pudonneen romun seassa sekä roottorilapojen murskaaman auton.

Sosiaalisessa mediassa jaetussa, heti turman jälkeen kuvatussa videossa näkyy suuri tulipalo ja kuuluu vaimeita uhrien huutoja.

Ukrainan poliisijohtaja korvaamaan

Sisäministerin lisäksi kopterissa oli useita muita sisäministeriön johtoon kuuluneita. Kyydissä oli muun muassa varasisäministeri Jevhen Jenin, joka sai CNN:n ja BBC:n mukaan niin ikään surmansa keskiviikkona.

CNN:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat julkistaneet kaikkien helikopterin putoamisen yhteydessä kuolleiden sisäministeriöön kuuluneiden nimet. Kaikkiaan turmassa kuoli uutiskanavan mukaan kuusi sisäministeriössä toiminutta ja kolme helikopterin miehistöön kuulunutta henkilöä.

Turmapaikan lähistölle kerääntyi keskiviikkona ihmisiä.

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan Ukrainan poliisijohtaja Ihor Klymenko toimii virkaa tekevänä sisäministerinä helikopteriturman jälkimainingeissa.

”Hallitus on nimittänyt Ihor Klymenkon varasisäministeriksi ja Ukrainan poliisijohtajaksi”, Smyhal kertoo Telegram-viestipalvelussa.

”Hallitus on lisäksi antanut hänen vastuulleen sisäministerin tehtävät”, pääministeri jatkaa.

Klymenkon nimittämisestä kertoo englanniksi muun muassa CNN. Hänen on määrä johtaa ministeriötä, kunnes ministeriölle saadaan nimettyä uusi pysyvä johtaja.

Ukrainan presidentinkanslian mukaan kopteri oli pudotessaan matkalla etulinjaan Itä-Ukrainassa.

Putoamisen syystä ei heti tapahtuman jälkeen ollut tietoa.

Turmapaikalla on runsaasti pelastusviranomaisia. Helikopterin putoamisen on kerrottu saaneen aikaan myös tulipalon.

Mikkonen: Suomen tuki jatkuu vahvana

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) välitti keskiviikkona surunvalittelut Ukrainalle ja kopteriturmassa kuolleiden omaisille.

”Haluan esittää Suomen puolesta syvimmät osanottoni uhrien perheille ja koko Ukrainan kansalle. Suomen tuki Ukrainalle jatkuu vahvana näinä haastavina aikoina”, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan Mikkonen oli tavannut Monastyrskyin viimeksi viime viikolla vierailulla Ukrainassa.

”Ministerit keskustelivat tapaamisessa Suomen Ukrainaan toimittamasta siviilipuolen materiaaliavusta, maan pelastustoimen tilanteesta sekä Ukrainasta Suomeen tulleiden sotapakolaisten auttamisesta”, tiedotteessa kerrotaan.

EU:n ulkosuhteista vastaava Charles Michel lähetti heti turman jälkeen surunvalittelunsa ja kuvasi kuollutta sisäministeriä ”suureksi EU:n ystäväksi”.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser puolestaan tarjosi surunvalittelujen lisäksi Ukrainalle Saksan apua turman syiden selvittämisessä. Saksan liittokansleri Olaf Scholz esitti niin ikään surunvalittelunsa.

”Me suremme kanssanne”, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen viesti Ukrainalle Twitterissä ja kutsui tapahtunutta tragediaksi.

Turmapaikalle tuotiin keskiviikkona kukkia ja pehmoleluja.

”Tuska on sanoinkuvaamaton”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili tapahtunutta ”kauhistuttavaksi tragediaksi”.

”Tuska on sanoinkuvaamaton”, Zelenskyi sanoi.

Smyhalin mukaan Monastyrskyin ja hänen seurueensa kuolema oli kova isku Ukrainalle.

”Valtava menetys hallitukselle ja koko maalle. Syvin osanottoni kaikkien uhrien perheille. Olen määrännyt viranomaisia perustamaan välittömästi erikoisryhmän turman olosuhteiden yksityiskohtaista selvittämistä varten”, Shmyhal kirjoitti Telegram-viestipalvelussa.

Kopterin putoamispaikka on lähellä asuintaloja ja päiväkotia.

Monastyrskyi, 42, oli koulutukseltaan juristi. Hän oli kahden lapsen isä. Monastyrskyi nimitettiin Ukrainan sisäministeriksi toissa vuonna.

Venäjän ja Ukrainan joukot taistelivat Brovaryn hallinnasta heti sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan helmikuussa. Venäläiset vetäytyivät alueelta huhtikuussa.

Helikopterin putoamispaikkaa raivattiin päiväkodin alueella Brovaryssa keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut