Hoitajat aloittavat kaksi­päiväisen lakon Englannissa

Yli 60 prosenttia vastanneista tukee lakkoa tiistaisen mielipidemittauksen mukaan.

18.1. 8:24

Englannissa hoitajat ovat keskiviikkona aloittaneet kaksipäiväisen lakon palkkavaatimustensa tueksi. Viranomaiset ovat varoittaneet, että työnseisaus aiheuttaa häiriöitä tuhansien potilaiden hoidossa Britannian valtion ylläpitämissä terveydenhuoltopalveluissa.

Nyt alkanut lakko on seurausta hoitajien maanlaajuiselle lakolle joulukuussa, jolloin he liittyivät elinkustannuskriisistä kärsineiden julkisen sektorin työntekijöiden työtaisteluaaltoon. Keskeiset hoitajaliitot syyttävät hallitusta siitä, ettei se ole onnistunut neuvottelemaan vakavasti palkankorotuksista kuluvalle vuodelle.

Ulosmarssi kasaa paineita ruuhkautuneelle Britannian julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle.

”On väistämätöntä, että työtaistelu vaikuttaa potilaisiin”, terveysministeri Steve Barclay sanoi tiistaina.

Lakoilla kansan tuki

Joulukuussa kaksi päivää kestäneet lakot Englannissa ja Walesissa johtivat Barclayn mukaan 30 000 toimenpiteen ja hoitotapaamisen perumiseen. ”Potilaat ovat ymmärrettävästi huolissaan hoitajien lakkotoimien vaikutuksista”, hän lisäsi.

Terveydenhoitoalan henkilöstö on saanut kuitenkin laajalti sympatiaa, kun kohonneet ruoan- ja energianhinnat iskevät matalapalkka-alan työntekijöihin kautta maan. Tiistain mielipidemittauksen mukaan 63 prosenttia tuki hoitajien lakkoa.

Pääministeri Rishi Sunakin tiedottajan mukaan lakkoilu ei ole kuitenkaan oikea toimintatapa. ”Kehotamme liittoja lopettamaan lakkoilun ja jatkamaan keskusteluja”, hän sanoi tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut