Yksi EU:n lahjus­skandaalin epäillyistä suostui sopimukseen – lupaa paljastaa tietonsa lahjusverkoston toiminnasta ja siihen osallistuneista

Pier Panzeri, jonka epäillään osallistuneen EU-lahjusvyyhtiin, on luvannut tehdä yhteistyötä Belgian viranomaisten kanssa. Sopimus viittaa siihen, että tutkinnassa saattaa paljastua uusia epäiltyjä.

Pier Panzeri on luvannut tehdä yhteistyötä Belgian viranomaisten kanssa. Kuvassa Panzerin asianajaja Laurent Kennes.

17.1. 22:56

Belgian valtionsyyttäjä kertoi tiistaina, että EU:n lahjusskandaalin vuoksi vangittu entinen italialaiseuroparlamentaarikko ja nykyinen lobbari Pier Panzeri on luvannut tehdä yhteistyötä Belgian viranomaisten kanssa vastineeksi kevennetystä vankeustuomiosta.

Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Panzeri on yksi neljästä epäillystä, jotka istuvat vangittuina Belgiassa EU-instituutioita kuohuttaneen lahjusskandaalin vuoksi. Muut epäillyt ovat tehtävästään erotettu EU-parlamentin entinen puhemies Eva Kaili, tämän puoliso Francesco Giorgi sekä lobbari Niccolò Figà-Talamanca.

Epäillyt pidätettiin joulukuussa Belgian poliisin pitkään valmistelemassa operaatiossa. Poliisi löysi yhteensä 1,5 miljoonaa euroa käteistä useiden ratsioiden yhteydessä.

Nelikon uskotaan ottaneen vastaan lahjuksia Qatarilta ja Marokolta ja yrittäneen vastineeksi vaikuttaa EU-parlamenttiin. Qatar ja Marokko ovat kiistäneet osallisuutensa vyyhtiin.

Syyttäjä kertoi tiistaina lausunnossa, että Panzeri on allekirjoittanut ”katumussopimuksen”, jossa tämä on luvannut kertoa viranomaisille muun muassa, miten lahjusvyyhtiä pyörittänyt verkosto toimi ja millaisia taloudellisia järjestelyjä vyyhtiin väitetysti osallistuneiden valtioiden kanssa tehtiin.

Hän on luvannut myös paljastaa kuvioon osallistuneet ”ennalta tiedetyt ja tuntemattomat” henkilöt, mukaan lukien ne, joita hän on myöntänyt lahjoneensa. Viittaus tuntemattomiin henkilöihin antaa ymmärtää, että tutkinnassa saattaa paljastua uusia epäiltyjä.

BBC:n mukaan sopimus julkistettiin päivä sen jälkeen, kun italialainen tuomioistuin suostui luovuttamaan Panzerin tyttären Silvia Panzerin, jonka epäillään osallistuneen lahjusvyyhtiin.

Syyttäjän tiedottaja Eric Van Duyse kertoi Reutersille, että Panzerin tuomio sisältää vuoden ehdotonta ja neljä vuotta ehdollista vankeutta, sakon sekä kaikkien tämän hankkimien varojen takavarikon. Panzerin on arvioitu hyötyneen lahjuskuviosta noin miljoonan euron verran.

Jos Panzer ei olisi suostunut sopimukseen, häntä odottaisi Van Duysen mukaan paljon raskaampi vankeusrangaistus. Jos Panzeri ei anna riittäviä tietoja, sopimus puretaan.

Van Duyse arvioi, että Panzeri on lahjusvyyhdissä sopivan keskeinen hahmo, jotta hän voi antaa viranomaisille hyödyllistä tietoa.

Euroopan parlamentti aloitti maanantaina kuukauden mittaisen prosessin, jonka tavoitteena on poistaa kahden parlamentin jäsenen syytesuoja.

Parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan mukaan Belgian viranomaiset olivat pyytäneet, että syytesuoja poistettaisiin italialaiselta Andrea Cozzolinolta ja belgialaiselta Marc Tarabellalta, jotka kuuluvat parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmään (S&D).

Sekä Cozzolinon että Tarabellan asianajajat ovat sanoneet, etteivät nämä ole osallistuneet lahjusvyyhtiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut