CNN:n toimittaja yritti kysyä pääministeri Marinilta sukupuolen vaikutuksesta työhön, vastauksena täys­tyrmäys – näistä aiheista Marinia haastateltiin Davosissa

Davosin talousfoorumissa on paikalla tänä vuonna myös muita suomalaisministereitä. CNN:n toimittaja kysyi Marinilta, eikö hän jätä tuleville hallituksille vaikean perinnön, koska Suomi on velkaantunut niin voimakkaasti.

CNN:n haastattelun jälkeen pääministeri Sanna Marin osallistui Venäjän hyökkäyssotaa ja Euroopan tilannetta käsittelevään paneeliin.

17.1. 16:21 | Päivitetty 17.1. 19:07

Jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen, Venäjä ei olisi hyökännyt sinne, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Davosin talousfoorumissa tiistaina.

”Olen varma siitä”, Marin sanoi. Hänen mukaansa tämä on myös syy, miksi Suomi on hakenut Naton jäseneksi. ”Emme halua sotaa enää koskaan.”

Marin sanoi myös, että Euroopan on lähetettävä selkeä viesti siitä, että tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin sota kestää.

”Me tuemme Ukrainaa niin kauan kuin tarvitaan, 5 vuotta, 10 vuotta, 15 vuotta”, hän sanoi.

Marin oli Davosissa CNN:n toimittajan Fareed Zakarian haastateltavana. Sen jälkeen Marin oli mukana Venäjän hyökkäyssotaa ja Euroopan tilannetta käsittelevässä paneelissa kello 17.15.

Zakaria kysyi Marinilta myös Suomen voimakkaasti kasvaneesta velasta. Valtionvelan tämän vuoden korkomenot ovat nousemassa edellisistä laskelmista lähes miljardilla eurolla, valtiovarainministeriö kertoi viime viikolla.

Zakaria kysyi, eikö Marin jätä seuraaville hallituksille erittäin vaikean perinnön, jos korot pysyvät korkeina.

Marin vakuutti ottavansa velan hyvin vakavasti, mutta kiinnitti huomion siihen, että Suomen velkaantuneisuus on muihin Euroopan maihin verrattuna keskitasoa.

Hänen mukaansa velkaantumista selittää se, että Suomi on tukenut kansalaisiaan ja yrityksiään muun muassa koronapandemiassa. Hallituskaudella on otettu velkaa ainakin 30 miljardia euroa, josta kuitenkin ainakin 10 miljardia johtuu muusta kuin yllättävistä kriiseistä.

Marin kehui myös Suomen työllisyysastetta, joka on kohonnut niin, että hallitus on saavuttanut tavoitteensa 75 prosentin työllisyysasteesta.

Yritettiin kysyä myös sukupuolesta

Haastattelun lopuksi otettiin muutama yleisökysymys, ja ensimmäisen niistä esitti Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.). Stubb kysyi, miten Marin jaksaa raskasta pääministerin työtä.

”Minä halusin mukaan politiikkaan, koska halusin muuttaa maailmaa, en siksi, että haluaisin poliitikoksi”, Marin sanoi.

Stubbin varsinaiseen kysymykseen Marin vastasi, että häntä auttaa jaksamaan urheilu. Lisäksi hän kertoi olevansa kiitollinen hyvistä unenlahjoistaan.

Marin sanoi myös, ettei pidä politiikan henkilöitymisestä. Marinin mukaan nykyään puhutaan liikaa poliitikoista henkilöinä ja liian vähän varsinaisista asiakysymyksistä.

Myös Zakaria yritti kysyä Marinilta henkilökohtaista kysymystä.

”Tiedän, että ette mielellänne puhu roolistanne hyvin nuorena naisena tässä hyvin tärkeässä työssä...” hän aloitti.

”Eikä meidän tarvitse!” Marin keskeytti ja sai sekä Zakarian että yleisön nauramaan.

Zakaria kuitenkin jatkoi ja kysyi, kokeeko Marin edistäneensä naisten asemaa tai onko asioita, jotka hän on ymmärtänyt paremmin naisena.

Marin vastasi, että suurin osa hänen ajastaan on kulunut äkillisten kriisien hoidossa, eikä sillä ole mitään tekemistä iän tai sukupuolen kanssa.

Hän sanoi kuitenkin, että tasa-arvo on ollut Suomelle aina tärkeää sekä maailmassa että kansallisesti, koska Suomi on pieni maa.

”Emme olisi pärjänneet, jos emme olisi käyttäneet kaikkien sukupuolten ja sukupolvien ihmisten voimavaroja”, hän sanoi.

Hänen mukaansa myös maailmanlaajuisesti menetetään paljon mahdollisuuksia parempaan tulevaisuuteen, jos naisten panos jätetään käyttämättä.

Zelenskyi puhuu keskiviikkona

Suomalaisministereistä mukana Davosissa ovat myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) sekä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Maailman talousfoorumin järjestämään jokavuotiseen tilaisuuteen osallistuu poliittisia johtajia, yritysjohtoa ja kansalaisyhteiskunnan vaikuttajia eri puolilta maailmaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esiintyy kokouksessa etäyhteydellä keskiviikkona. Talousfoorumi jatkuu perjantaihin asti.

Aiemmin tiistaina Davosissa puhui Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Hän vakuutti, että Euroopan tuki Ukrainalle jatkuu.

”Meidän vakaa tukemme Ukrainalle ei tule laantumaan. Alkaen siitä, että autamme energian, lämmön ja veden palauttamisessa, siihen että valmistaudumme pitkän aikavälin työhön uudelleenrakentamisessa”, von der Leyen sanoi.

”Olemme mukana niin kauan kuin tarvitsee ja seisomme ukrainalaisten ystäviemme rinnalla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut