Voitto Soledarissa ei yksin riitä kääntämään Venäjän sotaonnea, arvioi suomalais­asiantuntija

Jos Venäjä on vallannut Soledarin pikkukaupungin, on kyseessä sen ensimmäinen merkillepantava voitto rintamalla viime kesän jälkeen, arvioi everstiluutnantti Jarmo Mattila Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ukrainan lippu liehui vasten pilvistä taivasta Bahmutissa tiistaina 10. tammikuuta. Venäjä väittää, että se on valloittanut lähellä Bahmutia sijaitsevan Soledarin pikkukaupungin.

11.1. 17:40

STT

Venäjän viimeaikainen eteneminen Donetskissa Bahmutin rintamalla ei vielä uhkaa Ukrainan puolustusta, arvioi suomalainen sotilasasiantuntija.

Venäjän Wagner-palkka­sotilas­ryhmän johtajan Jevgeni Prigožin väitti myöhään tiistaina palkkasotilaidensa ottaneen haltuunsa Soledarin pikkukaupungin noin 12 kilometriä Bahmutista. Jos tämä pitää paikkansa, on kyseessä Venäjän ensimmäinen merkittävä voitto rintamalla viime kesän jälkeen.

Ukraina kiisti väitteen, ja myös Prigožin lisäsi katutaistelujen jatkuvan kaupungin keskustassa. Venäjän johto toppuutteli sanomalla, ettei Soledarin tilanteesta ole vielä ilmoitettu virallisesti.

Laajemmassa mittakaavassa voitto Soledarissa tuskin vielä kääntää Venäjän sotaonnea, arvioi Maanpuolustus­korkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila keskiviikkona. ”Ukrainan puolustus ei siellä ole vielä millään lailla romahtanut.”

Tilannetta on kuitenkin tärkeää seurata, Mattila sanoo. ”Venäjällä ei ole ollut tällaisia menestystarinoita syksyn ja alkutalven aikana. Siksi he haluavat nostaa esiin tällaisen taktisen tason pienimmänkin menestyksen. Sillä nostatetaan omien joukkojen sekä kotirintaman mielialaa.”

Voi pyrkiä saartamaan

Soledarin kautta Venäjä saattaa yrittää saartaa Ukrainan joukkoja, Mattila arvioi. ”Venäjä ei ole päässyt etenemään Bahmutissa suoraan, ja taistelut on pitkään junnanneet paikallaan. Siksi se on lähtenyt hakemaan toista hyökkäysreittiä, joka tukisi Bahmutin taistelua. Ajatuksena saattaa olla, että pyritään saartamaan Ukrainan joukkoja Bahmutissa.”

Venäjä on Mattilan mukaan tuonut alueelle liikekannallepanon kautta saatuja lisäjoukkoja ja saanut kasvatettua vahvuutta ja ylivoimaa alueella.

Soledar ja Bahmut ovat tunnettuja kaivoksistaan sekä maanalaisista tunneliverkostoistaan. On arvioitu, että niitä pitkin voi siirtää jopa sotilastankkeja ja taisteluajoneuvoja.

”Alueella olevista tunneleista voi hakea suojaa, ja jos verkostot ovat pitkiä, niistä voi siirrellä joukkoja maan alla sekä varastoida materiaalia. Myös johtamispaikat voidaan viedä maan alle”, Mattila sanoo. Hän uskoo, että Venäjä on kiinnostunut myös Bahmutin liikenneyhteyksistä. Bahmutiin tulee teitä ja rautateitä, mikä mahdollistaa joukkojen siirrot.

Tilanne pahenisi Mattilan mukaan Ukrainan kannalta olennaisesti, jos Venäjän joukot pääsisivät Bahmutin suunnassa nopeasti ja yllättävästi tunkeutumaan Ukrainan puolustuksen läpi useiden kymmenien tai jopa sadan kilometrin verran. ”Sillä olisi vaikutusta taisteluihin ja Ukraina joutuisi vetäytymään kyseisessä suunnassa.”

Odotetaan suurhyökkäystä

Mattilan mukaan talvi vaikuttaa molempiin osapuoliin. Valoisa aika on lyhyempi, ja siksi talvella operaatiot etenevät hitaammin. Lunta ei tosin vielä ole tullut niin paljon, että sillä olisi vaikutusta liikkumiseen, Mattila sanoo.

”Pakkanen vaikuttaa paitsi ihmisiin, myös kalustoon. Pakkasilla akut hyytyvät, jos ne eivät ole kunnossa, ja öljyt hyytyvät. Osa kalustosta voi olla käyttökelvottomia”, hän sanoo.

Venäjä tarvitsee nyt Mattilan mukaan vahvistusta joukoilleen kevääksi. Silloin sen odotetaan yrittävän suurempaa hyökkäystä Ukrainassa.

”Pitkäkestoinen sota jatkuu edelleen. Loppumisesta ei ole mitään merkkejä, valitettavasti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut