Riippumattomia toimittajia uhkaa vuosien vankeus Valko-Venäjällä

Vuoden 2020 mielenosoitusaallon jälkeen Valko-Venäjä on vanginnut lukuisia toimittajia ja aktivisteja.

9.1. 17:24

Oikeudenkäynti riippumattoman Tut.by-julkaisun henkilökuntaa vastaan alkoi maanantaina Minskissä Valko-Venäjällä. Julkaisun päätoimittajaa, toimitusjohtajaa ja kolmea toimittajaa syytetään muun muassa veronkierrosta ja vihan lietsomisesta, kertoo ihmisoikeusjärjestö Vjasna. Heitä uhkaa 7–12 vuoden vankeus.

Päätoimittaja Marina Zolotova ja toimitusjohtaja Ljudmila Tshekina ovat olleet tutkintavankeudessa vuoden 2021 toukokuusta lähtien. Kolme syytteessä olevaa toimittajaa ovat paenneet Valko-Venäjältä.

Tut.by oli Valko-Venäjän merkittävin riippumaton media ja suosituin uutissivusto ennen kuin viranomaiset lakkauttivat sen. Julkaisu raportoi muun muassa maan johtajan Aljaksandr Lukašenkan vastaisista mielenosoituksista vuonna 2020. Osa Tut.byn toimittajista työskentelee nykyisin Zerkalo-julkaisulle ulkomailta käsin.

Zerkalo kutsui lausunnossaan syytteitä ”alusta loppuun keksityiksi”.

Vuoden 2020 mielenosoitusaallon jälkeen Valko-Venäjä on vanginnut lukuisia toimittajia ja aktivisteja, minkä lisäksi monet hallinnon vastustajat ovat paenneet maasta. Vjasnan mukaan maan vankiloissa viruu yli 1 400 poliittista vankia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut