Bolsonaron kannattajien tekemät hyökkäykset tyrmätty ympäri maailman

Haavisto: Poliittiset erimielisyydet on ratkaistava Brasilian demokraattisten instituutioiden sisällä.

Mielenosoittajat hajottivat muun muassa presidentinpalatsin ikkunoita.

9.1. 6:37 | Päivitetty 9.1. 15:13

Brasilian ex-presidentin Jair Bolsonaron kannattajien hyökkäykset maan hallintorakennuksiin on tuomittu laajalti.

Argentiinan presidentti Alberto Fernandez kuvailee Brasilian oikeistopopulistisen ex-presidentin Bolsonaron kannattajien tekemiä hyökkäyksiä vallankaappausyritykseksi. Fernandez ilmaisee Twitterissä samalla tukensa maan nykypresidentille Luiz Inacio Lula da Silvalle. Argentiinalaisjohtaja vetoaa myös alueen maihin, että ne vastustaisivat yhdessä rintamassa Brasiliassa tehtyjä hyökkäyksiä.

Fernandezin vetoomuksen mukaisesti monet lähialueen maat tuomitsivatkin Brasilian tapahtumat. Esimerkiksi Chilen presidentti Gabriel Boric kutsui hyökkäyksiä pelkurimaisiksi ja painotti Chilen tukevan Lulaa. Venezuelan vasemmistopresidentti Nicolas Maduro puolestaan kuvaili uusfasististen ryhmien yrittävän syrjäyttää Lulan.

Bolsonaron kannattajien kerrottiin sunnuntaina hyökänneen Brasilian kongressirakennukseen, presidentinpalatsiin sekä maan korkeimman oikeuden rakennukseen. Näistä kongressirakennuksen poliisit saivat uutistoimisto AFP:n mukaan takaisin haltuunsa Suomen aikaa alkuyöstä maanantain puolella.

Fernandezin mukaan ne, jotka yrittävät sivuuttaa enemmistön tahdon, uhkaavat demokratiaa ja ansaitsevat tulla kansainvälisen yhteisön hylkäämiksi.

Brasilian uusvanhan presidentin virkaanastujaisista on kulunut viikko, mutta hyökkääjät kieltäytyvät hyväksymästä vasemmistolaisen Lulan voittoa. Bolsonaron kannattajat vaativat sotilaallista väliintuloa ja Lulan eroa. Lula ehti olla aiemmin maan presidenttinä vuosina 2003–2011.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador tuomitsi niin ikään demokratian vastaisen vallankaappausyrityksen. Hän kuvaili Twitterissä, että hyökkäyksiä ovat lietsoneet ”harvainvallan johtajat, edustajat ja fanaatikot”.

”Lula ei ole yksin, hänellä on edistysmielisten voimien tuki omassa maassaan, Meksikossa, Amerikan mantereella ja maailmassa”, Lopez Obrador lisäsi.

”Demokratia tulee voittamaan”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tuomitsi hyökkäyksen pian ensimmäisten mediatietojen jälkeen.

”Tuomitsen ehdottomasti Brasilian demokraattisia instituutioita vastaan ​​tehdyn hyökkäyksen. Täysi tuki presidentti Lulalle, jonka miljoonat brasilialaiset valitsivat demokraattisesti rehellisillä ja vapailla vaaleilla”, Michel tviittasi myöhään sunnuntai-iltana.

EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell kertoi olevansa kauhistunut väkivaltaisten ääriajattelijoiden Brasiliassa tekemistä väkivaltaisuuksista ja laittomasta valtauksesta. Borrell ilmaisi niin ikään tukeaan Lulan hallinnolle sekä maan kongressille ja korkeimmalle oikeudelle.

”Brasilian demokratia tulee voittamaan väkivallan ja ekstremismin”, hän kirjoitti Twitterissä.

Borrell painotti myös, että oikeat paikka poliittisten erimielisyyksien selvittelyyn ovat demokraattiset instituutiot sen sijaan, että välejä setvittäisiin väkivaltaisesti kaduilla.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Roberta Metsola tviittasi portugaliksi olevansa syvästi huolissaan Brasilian tapahtumista.

”Demokratiaa tulee aina kunnioittaa”, hän kirjoitti ja sanoi parlamentin olevan Lulan hallinnon ja demokraattisesti valittujen instituutioiden puolella.

Biden kuvailee hyökkäyksiä järkyttäviksi

Yhdysvallat ja Ranska tuomitsivat myös tahoillaan Bolsonaron kannattajien hyökkäyksen maan hallintorakennuksiin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron peräänkuuluttaa Twitterissä, että Brasilian kansan tahtoa ja demokraattisia instituutioita on kunnioitettava. Presidentti Lula voi Macronin mukaan luottaa Ranskan tukeen.

Yhdysvallat tuomitsee kaikki pyrkimykset horjuttaa Brasilian demokratiaa. Asiasta kertoi Twitterissä Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, jonka mukaan presidentti Joe Biden tarkkailee tilannetta.

Biden on sittemmin kuvaillut hyökkäyksiä järkyttäviksi.

Hyökkäyksiä on verrattu myös Yhdysvaltain kongressitalon noin kahden vuoden takaiseen hyökkäykseen. Tuolloin vasta vaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen ja yrittivät estää Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

"Jälkiä trumpismista"

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi maanantaina julkaistussa tviitissään tuomitsevansa väkivallan ja hallintorakennusten laittoman valtauksen. Haaviston mukaan poliittiset erimielisyydet on ratkaistava Brasilian demokraattisten instituutioiden sisällä. Ulkoministeri ilmaisi myös tukensa Lulalle.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan hyökkäykset demokraattisia instituutioita vastaan ovat hyökkäys myös demokratiaa vastaan, eikä sitä voida sietää. Niin ikään Scholz ilmoittaa Twitterissä solidaarisuudesta Lulalle sekä Brasilian kansalle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron peräänkuulutti Twitterissä, että Brasilian kansan tahtoa ja demokraattisia instituutioita on kunnioitettava. Presidentti Lula voi Macronin mukaan luottaa Ranskan tukeen.

Italian pääministeri Giorgia Meloni puolestaan vetosi Twitterissä, ettei Brasilian tapahtumiin suhtauduttaisi välipitämättömästi. Äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen johtajan mielestä hyökkäyksiä hallintotiloihin ei voida hyväksyä eivätkä ne sovi minkäänlaiseen demokraattiseen toisinajatteluun. Hän peräänkuulutti myös pikaista paluutta normaaliin.

Espanjan pääministerin Pedro Sanchezin mukaan kuvat hyökkäyksistä muistuttavat ihmisiä siitä, että suurin uhka globaalille demokratialle, rauhalle ja hyvinvoinnille on niiden ääriliikkeiden uusi nousu, jotka ovat valmiina tuhoamaan kaiken. Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Albares puolestaan sanoi, että Brasilian tapahtumissa on nähtävissä "jälkiä trumpismista". Ulkoministerin mukaan Bolsonaron kannattajat toimivat lähes identtisesti niiden Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kannattajien kanssa, jotka hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressiin vuonna 2021.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kuvaillut hyökkäyksiä järkyttäviksi ja ilmaisi muiden tapaan tukensa Lulalle.

”Tuomitsen hyökkäyksen demokratiaa ja vallan rauhanomaista vaihtumista vastaan Brasiliassa. Brasilian demokraattisilla instituutioilla on meidän täysi tukemme”, Biden sanoi Twitter-tilillään julkaistussa viestissä.

Myös Venäjä tuomitsi

Myös Venäjä liittyi maanantaina Brasilian tapahtumat tuominneiden maiden joukkoon. Asiaa toimittajille kommentoineen Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä tuomitsee jyrkästi mellakoitsijoiden toimet ja tukee Lulaa.

Oikaisu 9.1.2023 kello 15.12: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Charles Michel on Euroopan neuvoston puheenjohtaja. Tosiasiassa Michel on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut