Brasiliassa kuohuu: ex-presidentin kannattajat tunkeutuivat maan parlamenttiin ja muihin hallintorakennuksiin

Brasilialaisen median mukaan yhteenottoja on ollut hallintorakennusten luona.

Brasilian ex-presidenttiä Jair Bolsonaroa tukevat mielenosoittajat hyökkäsivät parlamenttitalolle maan pääkaupungissa.

8.1. 21:39 | Päivitetty 8.1. 21:58

Brasilia

Brasiliassa oikeistopopulistisen ex-presidentin Jair Bolsonaron kannattajat ovat hyökänneet hallintorakennuksiin pääkaupungissa Brasiliassa.

He pääsivät sisälle parlamenttirakennukseen, ja somevideoiden perusteella he ovat hyökänneet myös presidentinpalatsiin sekä maan korkeimpaan oikeuteen.

Uutistoimisto AFP:n parlamenttitalolla olleen kuvatoimittajan mukaan poliisi käytti kyynelkaasua satojen mellakoitsijoiden torjumiseksi.

Maan uuden presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan virkaanastujaisista on kulunut viikko, mutta hyökkääjät kieltäytyvät hyväksymästä vasemmistolaisen Lulan voittoa.

Viranomaiset olivat eristäneet parlamenttitalon, mutta mielenosoittajien onnistui murtautua esteiden läpi. Viranomaiset käyttivät muun muassa kyynelkaasua yrittäessään estää mielenosoittajia pääsemästä läpi esteistä.

Mies heilutti Brasilian lippua, kun mielenosoittajat tulvivat kongressin ulkopuolelle. Mediatietojen mukaan mielenosoittajat päässeet sisälle parlamenttirakennukseen.

Mielenosoittajat ovat alkaneet hajottamaan muun muassa tuoleja, ikkunoita ja pöytiä.

Osa Bolsonaron tukijoista on vaatinut Brasilian asevoimia puuttumaan tilanteeseen, jossa Bolsonaro hävisi viime vuonna järjestetyt presidentinvaalit. He eivät ole pitäneet vaalitulosta rehellisenä.

Brasilian oikeusministeri Flávio Dino seuraa tapahtumia oikeusministeriössä. Hän oli lauantaina antanut luvan asevoimille pystyttää esteitä ja vartioida kongressitaloa, johtuen Bolsonaron kannattajien paikalla olosta.

Dinon mukaan mielenosoittajat eivät tule saamaan vaatimuksiaan läpi voimankäytöllä.

Brasilian senaatin puheenjohtaja Rodrigo Pacheco on myös tuominnut mielenosoitukset Twitterissä. Hänen mukaansa paikalle ollaan lähettämässä lisää poliiseja ja syylliset tullaan saattamaan vastuuseen teoistaan.

Brasilian vastavalittu presidentti Luiz Inácio Lula da Silva on tällä hetkellä vierailulla São Paulon osavaltiossa. Bolsonaro itse poistui Brasiliasta vuoden lopussa ja suuntasi Yhdysvaltojen Floridaan.

Kuvien perusteella mielenosoittajia on liikkeellä satoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut