Ruotsin kuninkaan haastattelusta syntyi kohu – vakuuttaa nyt tukeaan kruununprinsessa Viktorialle

Lakimuutos suisti aikanaan prinssi Carl Philipin alemmaksi kruununperimysjärjestyksessä.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa vakuuttaa, että tukee kruununprinsessa Viktoriaa tämän asemassa. Taustalla prinsessa Madeleine ja prinssi Carl Philip.

6.1. 11:00

STT, Tukholma

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa vakuuttaa, että tukee kruununprinsessa Viktoriaa tämän asemassa. Asiasta on noussut Ruotsissa kohua sen jälkeen, kun kuningas on julkisuudessa ottanut kantaa asiaan. Kuningas sanoi Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n julkaisemassa jutussa pitävänsä varsin outona kruununperimysjärjestyksen muutostapaa.

Koko kysymyksen taustalla on Ruotsin kruununperimysjärjestyksen muuttuminen sen jälkeen, kun Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia olivat perheellistyneet. Aiemmin kruununperimysjärjestyksessä etusijalla oli poika, mutta vuonna 1980 voimaan tulleen uuden perustuslakisäädöksen mukaan kruunun perii hallitsijan esikoinen tämän sukupuolesta riippumatta. Lakimuutos oli pistetty vireille jo joitain vuosia aiemmin.

Kuningasparin toinen lapsi prinssi Carl Philip syntyi vuonna 1979 silloisen lain perusteella kruununperijän asemaan, vaikka on prinsessa Viktoriaa nuorempi. Lakimuutoksen seurauksena vanhimmasta lapsesta eli Viktoriasta tulikin kruununperillinen ja Carl Philip menetti näin ollen asemansa tulevana kuninkaana.

Kuningas vakuuttaa tukeaan Viktorialle

Kuningas puolestaan on kertonut pitävänsä tällaista taannehtivaa lainsäädäntöä ongelmallisena.

”Tällainen lainsäädäntö ei ole mielestäni viisasta. Poikani Carl Philip syntyi, ja yhtäkkiä tilanne muuttui”, kuningas pohdiskelee SVT:n haastattelussa.

Kuningashuone on nyt julkaissut poikkeuksellisen lausunnon, jonka mukaan kuningas haluaa painottaa, että hänen julkisuudessa esittämänsä näkemykset eivät ole kritiikkiä sitä kohtaan, että nainen voi periä kruunun.

”On itsestään selvää, että nainen voi olla hallitsija. Kruununprinsessa on minun seuraajani. Olen ylpeä hänen väsymättömästä uurastuksestaan Ruotsin hyväksi”, kuningas lausuu hovin tiedotteessa.

Kuningas kertoo olevansa pahoillaan, että hänen näkemyksensä on julkisuudessa tulkittu niin, että hän ei tukisi kruununprinsessa Viktoriaa ja tämän asemaa.

Kuninkaalla ja kuningattarella on kaikkiaan kolme lasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut