Äänestykset jatkuvat neljättä päivää: Kevin McCarthy pääsi jo lähelle puheenjohtajanimitystä

Yhdysvaltain edustajainhuone ei onnistunut päättämään puheenjohtajasta 13. äänestyksessäkään, mutta valinta on muutaman äänen päässä.

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen johtajuuskriisiin ei ole saatu ratkaisua lukuisilla äänestyksillä. Kuvassa demokraattiedustajia 5. tammikuuta, kun 11. äänestys oli päättynyt.

6.1. 7:50 | Päivitetty 6.1. 22:23

STT, Washington

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone joutuu äänestämään puheenjohtajastaan jo 14. kerran. Edustajat eivät onnistuneet 13. äänestyksessä taaskaan päättämään uudesta puheenjohtajasta, kertoi muun muassa New York Times. Perjantai-iltana Suomen aikaan järjestetyssä 13. äänestyksessä puheenjohtajaksi halajavaa republikaanien Kevin McCarthya äänesti 214 edustajaa, mutta määrä ei vieläkään riittänyt valintaan.

McCarthyn valinta jäi jo 12. yrityksellä vain muutaman äänen päähän, kun vähemmistössä olevien demokraattien lisäksi seitsemän McCarthyn puoluetoveria äänesti muita ehdokkaita. 13. äänestyksessä sisäinen oppositio oli kutistunut kuuteen.

McCarthyn leirissä toivottiin uusien käännynnäisten lisäävän painetta jäljellä olevia kapinoitsijoita kohtaan, mutta toistaiseksi vastustajien kova ydin on pysynyt lujana. McCarthy ja hänen tukijansa vaikuttivat kuitenkin olevan tyytyväisiä saavuttamaansa edistykseen.

”Tämä on merkittävä askel eteenpäin, kommentoi Etelä-Dakotan edustaja Dusty Johnson New York Timesille 12. äänestyksen jälkeen.”

CNN:n mukaan McCarthyn leiri yrittää saada riittävän enemmistön koottua vielä perjantaina paikallista aikaa. Apua käännytystyöhön on pyydetty muun muassa entiseltä presidentiltä Donald Trumpilta, joka jo keskiviikkona yritti ylipuhua kapinallisia McCarthyn taakse.

Perjantaina 12. äänestyksessä McCarthy sai ensimmäistä kertaa enemmän ääniä kuin demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries. McCarthy sai 213 ääntä ja Jeffries 211. Jeffriesin äänimäärä putosi yhdellä aiemmista päivistä, sillä Marylandin demokraattiedustaja David Trone oli kauan aikaa sitten sovitussa leikkauksessa. 13. äänestykseen Trone oli palannut käsi paketissa ja sairaalan sukat jalassaan.

McCarthya vastaan kapinoivien äänet jakautuivat 12. äänestyksessä oklahomalaiselle Kevin Hernille ja ohiolaiselle Jim Jordanille. 13. yrityksellä vastustajien kaikki äänet menivät Jordanille.

Äänestyksiä jatketaan, kunnes puheenjohtaja saadaan valittua.

Äänestykset jatkuvat neljättä päivää

Puheenjohtajasta äänestettiin perjantaina jo neljättä päivää. Tiistain, keskiviikon ja torstain aikana ehdittiin äänestää tuloksetta yhteensä 11 kertaa.

Yhdysvaltain kolmanneksi korkea-arvoisimpaan poliittiseen virkaan pyrkivää McCarthya kampittaa oman puolueen laitaoikeiston kapinallinen änkyräsiipi, joka on sitkeästi äänestänyt häntä vastaan. Alun perin muodollisuutena pidetty äänestys on muuttunut poikkeuksellisen tulehtuneeksi poliittiseksi kädenväännöksi.

Vastustajilla ei ole ollut niinkään huomauttamista McCarthyn poliittisesta linjasta, vaan sen puutteesta. Vastustajat pitävät McCarthya pyrkyrinä, jolla ei edes ole varsinaista ideologiaa.

McCarthy tukijoineen on käynyt viime päivinä lukuisia neuvotteluita vastustajiensa kanssa, ja hänen on raportoitu tehneen lukuisia myönnytyksiä.

Edustajainhuoneessa edustajaksi valitut odottavat virkavalansa vannomista, joka voidaan tehdä vasta puheenjohtajan valinnan jälkeen. Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puheenjohtaja on valittu.

Puheenjohtajavalinta on virallisesti pisin johtajuustaistelu edustajainhuoneessa sitten 1800-luvun puolenvälin. Silloinen umpisolmu edelsi maan sisällissotaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut