USA:n edustajainhuoneen äänestyssirkus jatkui torstaina – nyt jopa Donald Trump sai yhden äänen

Puheenjohtajaksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy ei vieläkään saanut omiensa tukea.

Puheenjohtajaksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy ei vieläkään saanut valintansa taakse riittävää enemmistöä puoluetovereistaan. Kuva torstailta.

5.1. 21:00 | Päivitetty 5.1. 21:35

Washington/Helsinki

Yhdysvaltain edustajainhuone jatkoi torstaina loputonta äänestystään puheenjohtajasta (puhemiehestä). Torstai-iltana Suomen aikaa äänestettiin jo seitsemännen kerran, mutta puheenjohtajaksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy ei vieläkään saanut valintansa taakse riittävää enemmistöä puoluetovereistaan.

Edustajainhuone aloitti heti perään kahdeksannen äänestyksen, joka tuskin oli tuomassa muutosta aiempaan.

Äänestykset jatkuivat torstaina jo kolmatta päivää. Uutistoimisto AFP:n mukaan McCarthy oli edellisen yön neuvotteluissa tehnyt lukuisia myönnytyksiä, mutta ne eivät riittäneet hänen vastustajilleen, joita on alettu kutsua nimityksellä Taleban-20.

Valinnan piti olla muodollisuus, mutta pieni joukko republikaanien edustajia on asettunut poikkiteloin muun puolueen kanssa. Tiistain äänestykset olivat ensimmäiset yli sataan vuoteen, joissa puheenjohtajaa ei saatu valittua suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Valintaan voi kulua kauankin, sillä 1850-luvun puolivälissä puheenjohtajasta äänesteltiin kaksi kuukautta. McCarthyn tukijoukoissa tosin jo arveltiin, ettei tällä olisi varaa enää kovinkaan moneen epäonnistuneeseen äänestykseen ennen kuin puheenjohtajaksi aletaan etsiä vähemmän kiistanalaista ehdokasta.

McCarthyn vastustajat ovat torjuneet kiihkeästi kompromissit. He eivät ole olleet valmiita äänestämään tätä vain, jotta puheenjohtaja saataisiin valittua.

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puheenjohtaja on valittu. Republikaaneilla on edustajainhuoneessa enemmistö paikoin 222–212. Valintaan tarvitaan 218 ääntä.

McCarthyn äänisaalis pienentynyt

Kevin McCarthy sai keskiviikon kuudennessa ja torstain seitsemännessä äänestyksessä yhä vain 201 ääntä, mikä oli jopa pari ääntä vähemmän kuin ensimmäisissä äänestyksissä. Republikaanien äärilaidan ehdokas Byron Donalds sai seitsemännessä äänestyksessä 19 ääntä. Yhden protestiäänen sai entinen presidentti Donald Trump, joka yritti keskiviikkona paimentaa republikaaneja McCarthyn tueksi.

”Kaikkien suurenmoisten edustajainhuoneen republikaanien on nyt aika äänestää Keviniä, sinetöidä asia ja korjata voitto. Republikaanit, älkää kääntäkö suurta voittoa suureksi ja häpeälliseksi tappioksi”, Trump evästi.

Kapinalliset eivät Trumpia uskoneet, vaan pitivät päänsä.

Demokraattien puoluekuri sen sijaan on pitänyt. Vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries sai kuudennellakin kierroksella 212 ääntä kuten kaikissa edellisissäkin äänestyksissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut