Edustajainhuoneen kriisi jatkuu Yhdysvalloissa – Puheen­johtajaa ei saatu valittua viidennessäkään äänestyksessä

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa niukka, vain kymmenen edustajan enemmistö. Tutkijan mukaan ryhmän tulisi olla hyvin yksimielinen.

Puheenjohtajaksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy äänestyksen aikana 3. tammikuuta.

4.1. 17:01 | Päivitetty 4.1. 22:15

Washington/Helsinki

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen kriisi jatkuu. Edustajainhuone ei saanut valittua itselleen puheenjohtajaa (puhemiestä) viidennelläkään kierroksella.

Epävirallisen laskennan perusteella tulokset säilyivät edelleen muuttumattomina, ja puheenjohtajaksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy sai edelleen vain 201 ääntä.

Republikaanien äärilaidan ehdokas Byron Donalds näyttää olevan saamassa 20 ääntä, kuten edelliselläkin kierroksella.

Heti ei ollut selvää, äänestetäänkö keskiviikkona vielä kuudennen kerran. Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puheenjohtaja on valittu.

Neljännellä kierroksella Kevin McCarthy sai 201 ääntä, ja demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries sai edelleen 212 ääntä, kuten kaikissa edellisissäkin äänestyksissä.

Republikaanien äärilaidan äänet menivät Byron Donaldsille, joka sai 20 ääntä.

Uutiskanava CNN:n mukaan yksi edustajainhuoneen republikaaniedustajista pidättäytyi äänestyksestä. Tämä oli sikäli merkittävää, että se siirsi puheenjohtajaksi valittavan edustajan vähimmäisäänimäärän 217:ään, mutta koska McCarthy ei päässyt lähellekään tätä, teko jäi tällä kierroksella merkityksettömäksi.

Puheenjohtajasta äänestettiin jo tiistaina kolme kertaa, mutta McCarthyn menestys ei silloinkaan ollut häävi. Kahdella ensimmäisellä kierroksella hän sai 203 ääntä ja kolmannella 202 ääntä, kun valintaan olisi tuolloin tarvittu 218 ääntä.

Pitkä kehityskulku

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan valinnan hankaluuksissa on kyse pidempiaikaisista kehityskuluista. Aiemmin republikaani- ja demokraattipuolueiden välillä vallinnut kompromissihaluttomuus on voimistunut myös puolueiden sisällä, sanoo tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista.

Edustajainhuone ei onnistunut kolmannellakaan äänestyskierroksella tiistaina valitsemaan uutta puheenjohtajaa. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä yleensä edustajainhuoneen puheenjohtajan valinta on ollut lähinnä muodollisuus.

Ongelmaksi on muodostunut republikaanipuolueessa vallitseva leiriytyminen. Puheenjohtajaksi kaavaillulla republikaanien Kevin McCarthylla on vastustajia puolueen oikeistosiivessä, minkä vuoksi hän ei ole onnistunut saamaan valintaan vaadittavaa määrää ääniä taakseen. McCarthyn vastustajat vastustavat kiihkeästi kompromisseja eivätkä ole valmiita äänestämään häntä vain, jotta puheenjohtaja saataisiin valittua.

Tutkija Lindénin mukaan republikaanien oikeistosiivelle kongressin saaminen toimintaan ei ole myöskään välttämättä itseisarvo, vaan he voivat saada enemmän tyydytystä siitä, että onnistuvat hämmentämään systeemiä.

”Sillä, että äänestämällä vastaan onnistutaan aiheuttamaan tällainen kaaos ja umpikuja, se voi olla heidän näkökulmastaan houkuttelevaa”, sanoo Lindén.

Päätöksiin vaaditaan yhteistä tahtoa

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa niukka, vain kymmenen edustajan enemmistö paikoin 222–212. Lindénin mukaan ongelmaksi muodostuu se, että ryhmän tulisi olla hyvin yksimielinen saadakseen asioita tehdyksi, mikä on vaikeaa, koska noin puolet ryhmästä on puolueen oikeistosiipeä.

Kun riittävän moni ajaa vain omaa asiaansa eikä tee kompromisseja edes puolueen sisäisesti, se riittää siihen, että asiat eivät etene. Lindénin mukaan on iso todennäköisyys, että vaikeudet puheenjohtajan valinnassa heijastelevat laajemmalla tasolla republikaanien tulevaa kaksivuotiskautta edustajainhuoneessa.

”Aina löytyy joku pieni porukka, joka vastustaa, ja sillä saadaan estettyä se, että mitään saataisiin aikaan”, sanoo Lindén.

”Tätä muistellaan vielä sellaisena hetkenä, joka osoitti suuntaa, millainen tästä kongressikaudesta oli tulossa. Näin ennustan.”

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puheenjohtaja on saatu valittua, joten äänestyksiä jatketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa vähintään 218 ääntä. Kyseessä on ensimmäinen kerta sataan vuoteen, kun edustajainhuoneen puheenjohtajan valitsemiseen tarvitaan enemmän kuin yksi äänestyskierros.

Valintaan voi kulua kauankin, sillä 1850-luvun puolivälissä puheenjohtajasta äänesteltiin kaksi kuukautta.

Trump kehottaa äänestämään McCarthya

Kolmannella äänestyskierroksella McCarthy menetti yhden äänen edelliseen kierrokseen verrattuna ja keräsi 202 ääntä, kertoi muun muassa New York Times. Republikaaniääniä meni Jim Jordanin taakse 20 kappaleen verran, kun McCarthylta puuttui 16 ääntä vaadittavasta 218 äänestä. McCarthy on vannonut taistelevansa paikasta, vaikka se vaatisi lukuisia äänestyskierroksia.

Demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries sai edelleen 212 ääntä.

Kolmannella kierroksella Jordanin äänestäjiin liittynyt Byron Donalds sanoi CNN:lle, että edustajainhuoneen oli keskeytettävä kokouksensa, jotta republikaanit voivat selvitellä erimielisyytensä sisäisesti.

Republikaanien oikeistosiiven kannattama Jim Jordan on itse sanonut, ettei halua puheenjohtajan pestiä. Hän äänesti McCarthya myös kolmannella kierroksella.

McCarthyn mukaan hän tarvitsee vain 11 ääntä lisää voittaakseen. Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump kehotti keskiviikkona edustajainhuoneen republikaanien oikeistosiiven kannattajia äänestämään McCarthya.

”Kaikkien suurenmoisten edustajainhuoneen republikaanien on nyt aika äänestää Keviniä, sinetöidä asia ja korjata voitto. Republikaanit, älkää kääntäkö suurta voittoa suureksi ja häpeälliseksi tappioksi”, Trump evästi.

McCarthy yritti edustajainhuoneen puheenjohtajaksi jo vuonna 2015, mutta hän jätti silloin kisan kesken, koska ei onnistunut saamaan taakseen riittävästi kannattajia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut