Yhdysvaltain edustajainhuone ei onnistunut puheenjohtajan valinnassa tiistain aikana

Republikaanien kapinalliset asettuivat tukemaan Jim Jordania, joka on sanonut, ettei halua pestiä.

Rebublikaanien Kevin McCarthy menetti kolmannella äänestyskerralla yhden äänen ja sai 202 ääntä. Edustajainhuoneen puheenjohtajaksi kaavaillulta McCarthyltä puuttuu 16 ääntä vaadittavasta 218 äänestä. Demokraattien Hakeem Jeffries sai 212 ääntä.

4.1. 6:35 | Päivitetty 4.1. 8:00

Yhdysvaltain edustajainhuone ei onnistunut kolmannellakaan äänestyskierroksella tiistaina valitsemaan uutta puheenjohtajaa (puhemiestä). Edustajainhuone kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona puoliltapäivin paikallista aikaa.

Kolmannella äänestyskierroksella puheenjohtajaksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy menetti yhden äänen edelliseen kierrokseen verrattuna ja keräsi 202 ääntä, kertoo muun muassa New York Times. Republikaaniääniä meni nyt Jim Jordanin taakse 20 kappaleen verran, kun McCarthylta puuttuu 16 ääntä vaadittavasta 218 äänestä. McCarthy on vannonut taistelevansa paikasta, vaikka se vaatisi lukuisia äänestyskierroksia.

Demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries sai edelleen 212 ääntä.

Kokous keskeytettiin

Kolmannella kierroksella Jordanin äänestäjiin liittynyt Byron Donalds sanoi CNN:lle, että edustajainhuoneen oli keskeytettävä kokouksensa, jotta republikaanit voivat selvitellä erimielisyytensä sisäisesti.

”On selvää, ettei Kevinillä ole tarpeeksi tukijoita. Mitä voimme tehdä? Äänestää neljä, viisi, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän, kymmenen kertaa ja saada saman tuloksen?” Donald kommentoi.

Republikaanien oikeistosiiven kannattama Jim Jordan on itse sanonut, ettei halua puheenjohtajan pestiä. Hän äänesti McCarthya myös kolmannella kierroksella.

McCarthy ei ole valmis luovuttamaan

Kevin McCarthy kertoi myöhään tiistai-iltana paikallista aikaa, ettei aio luovuttaa puheenjohtajan pestin suhteen. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Edustajan mukaan ei ole sellaista skenaariota, jossa hän suostuisi jättäytymään ulos edustajainhuoneen puheenjohtajan kisasta. ”Niin ei tule tapahtumaan”, McCarthy sanoi.

Republikaanijohtaja kertoi toimittajille, ettei usko olevansa kovin kaukana voitosta. McCarthyn mukaan hän tarvitsee vain 11 ääntä lisää voittaakseen.

Hän kertoi puhuneensa tiistai-iltana entisen presidentti Donald Trumpin kanssa, joka McCarthyn mukaan uudelleenvahvisti tukensa hänelle. ”Hänen mielestään on parasta, jos republikaanit kokoontuvat ja saavat yhdessä tämän asian sovittua”, McCarthy kertoi Trumpin sanoneen.

”Tämä ei näytä hyvältä republikaaneille, mutta haluamme pystyä ratkaisemaan tämän asian, jotta voimme olla vahvempia pitkällä aikavälillä. Se, mitä kävimme tänään läpi, johtaa lopulta parempaan tilanteeseen, jossa olemme aiempaa keskittyneempiä ja yhtenäisempiä”, hän jatkoi.

Kysyttäessä, miksi edustajainhuone lopetti istunnon kolmen äänestyskierroksen jälkeen, McCarthy sanoi, ettei uskonut samana päivänä jatkamisen olevan enää tuottoisaa.

Äänestetään, kunnes ratkaisu löytyy

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puheenjohtaja on saatu valittua, joten äänestyksiä jatketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa vähintään 218 ääntä. Kyseessä on ensimmäinen kerta sataan vuoteen, kun edustajainhuoneen puheenjohtajan valitsemiseen tarvitaan enemmän kuin yksi äänestyskierros.

McCarthy yritti edustajainhuoneen puheenjohtajaksi jo vuonna 2015, mutta hän jätti silloin kisan kesken, koska ei onnistunut saamaan taakseen riittävästi kannattajia.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa enemmistö paikoin 222–212. Puheenjohtajan valintaan voi kulua kauankin, sillä 1850-luvun puolivälissä puheenjohtajasta äänesteltiin kaksi kuukautta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut