Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan valinnassa toinenkaan äänestyskierros ei tuonut tulosta – viimeksi äänestetty useita kertoja 100 vuotta sitten

Puheenjohtajaksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy ei ensimmäisellä kierroksella onnistunut päihittämään edes demokraattien vähemmistöjohtajaa. Luvassa on kolmas äänestyskierros.

Kevin McCarthy puhui toimittajille 3. tammikuuta Washingtonissa.

3.1. 21:48 | Päivitetty 3.1. 22:53

Washington

Yhdysvaltain edustajainhuone ei onnistunut tiistaina ensimmäistä kertaa sataan vuoteen valitsemaan itselleen uutta puheenjohtajaa (puhemies) ensimmäisellä äänestyskierroksellaan. Puheenjohtajaksi kaavailtu republikaanien Kevin McCarthy jäi 203 ääneen, koska ei saanut puolueen oikeistosiiven edustajia taivutelluksi taakseen.

Yhteensä 19 republikaanien edustajaa äänesti lopulta McCarthya vastaan ensimmäisellä kierroksella. Sama määrä äänesti häntä vastaan myös toisella kierroksella.

McCarthyn kannatus ensimmäisellä kierroksella jäi erittäin heikoksi, sillä hän hävisi jopa demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffriesille, joka sai 212 ääntä. Tämän lisäksi republikaanien Andy Biggs sai kymmenen ääntä ja yhdeksän ääntä meni muille ehdokkaille.

Puheenjohtajan valintaa on määrä jatkaa toisella kierroksella, joka on luvassa vielä myöhemmin tiistaina.

McCarthy yritti edustajainhuoneen puheenjohtajaksi jo vuonna 2015, mutta jätti silloin kisan kesken, koska ei onnistunut saamaan taakseen riittävästi kannattajia.

Ensimmäinen musta vähemmistöjohtaja

Toisin kuin republikaanit, demokraatit pysyivät ensimmäisellä kierroksella yhtenäisenä oman ehdokkaansa Jeffriesin takana. Vaikka Jeffriesillä ei olekaan käytännön mahdollisuutta tulla valituksi, koska republikaanit ovat enemmistössä edustajainhuoneessa, on jo hänen ehdokkuutensa historiallinen.

Jeffries on ensimmäinen afroamerikkalainen, joka on valittu edustajainhuoneen vähemmistöjohtajaksi.

Toisella, pian ensimmäisen jälkeen aloitetulla äänestyskierroksella ehdolla puheenjohtajaksi olivat McCarthyn ja Jeffriesin lisäksi republikaanipuolueen toinen ehdokas Jim Jordan. Ensimmäisellä kierroksella mukana ollut Biggs jättäytyi pois toisesta äänestyskierroksesta.

Yhtä useampia äänestyskierroksia on järjestetty edellisen kerran vuonna 1923, jolloin puheenjohtaja valittiin 9. kierroksella. Sitä edeltävä kerta taas oli edustajainhuoneen historiankirjojen mukaan 1800-luvulla. Vuosina 1859–1861 vuosina istuneen 36. kongressin puheenjohtaja ratkaistiin 44. äänestyskierroksella.

Toisen kierroksen äänestystulokset olivat melkein täydellinen peilikuva ensimmäisestä: eniten ääniä sai demokraattien Hakeem Jeffries, toiseksi eniten McCarthy ja kolmantena äärikonservatiivisten republikaanien ehdokas, joka tällä kertaa oli Jordan.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa enemmistö paikoin 222–212. Äänestyksiä jatketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa vähintään 218 ääntä. Valintaan voi kulua kauankin, sillä 1850-luvun puolivälissä puheenjohtajasta äänesteltiin kaksi kuukautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut