Brasilian uusi presidentti Lula vannoi virkavalansa

Luiz Inacio Lula da Silva toimi jo aiemmin Brasilian presidenttinä vuosina 2003–2010. Tuoreimmassa virkaanastujais­puheessaan hän lupasi parantaa köyhien asemaa sekä edistää tasa-arvoa.

Luiz Inacio Lula da Silva (vasemmalla) elehti kannattajilleen ennen virkavalansa vannomista 1. tammikuuta. Hänen vierellään ovat hänen vaimonsa ja varapresidentiksi nouseva Geraldo Alckmin (oikealla) puolisoineen.

1.1. 20:42 | Päivitetty 1.1. 22:17

Brasiliassa 77-vuotias Luiz Inacio Lula da Silva aloitti sunnuntaina kolmannen kauden maansa presidenttinä yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Hän vannoi virkavalan kongressin edessä pääkaupunki Brasiliassa ja lupasi ”ylläpitää, puolustaa ja noudattaa perustuslakia”.

Virkavalan vannomistilaisuus alkoi minuutin hiljaisuudella, jolla kunnioitettiin jalkapallolegenda Peleä ja entistä paavia Benedictusta, jotka molemmat kuolivat äskettäin.

Hetki kongressin edessä kruunasi Lulan merkittävän poliittisen paluun. Hän palasi presidentinlinnaan vajaat viisi vuotta sen jälkeen, kun hänet oli vangittu kiistanalaisten korruptiosyytteiden takia. Sittemmin syytteet kumottiin.

Lula vapautettiin marraskuussa 2019.

Voitti niukasti

Vasemmistolainen Lula toimi aiemmin Brasilian presidenttinä vuosina 2003–2010. Lokakuussa pidetyissä presidentinvaaleissa hän voitti niukasti edeltäjänsä, oikeistopopulistisen Jair Bolsonaron. Lula keräsi äänistä 50,9 prosenttia ja Bolsonaro 49,1 prosenttia.

Virkaanastujaispuheessaan Lula lupasi ”jälleenrakentaa maan ihmisten kanssa”. Hän myös sanoi taistelevansa köyhien brasilialaisten elämän parantamiseksi sekä työskentelevänsä etnisten ryhmien ja sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta.

Lula sanoi tavoitteekseen myös saavuttaa nollatoleranssi Amazonin sademetsän hävittämiseen.

Tiukat turvatoimet

Presidentin virkaanastujaisjuhlia leimasivat tiukat turvatoimet, koska Bolsonaron kannattajien pelättiin häiritsevän niitä. Turvallisuutta takaamassa oli noin 8 000 poliisia.

Joulukuun loppupuolella pidätettiin Bolsonaron kannattaja, joka oli sijoittanut räjähteillä varustetun säiliöauton lähelle pääkaupungin lentokenttää. Kannattajan mukaan tarkoituksena oli ”kylvää kaaosta” maassa. Sunnuntaina poliisi pidätti toisen miehen, joka yritti päästä suojatulle virkaanastujaisalueelle mukanaan veitsi ja ilotulitteita.

Bolsonaro itse matkusti perjantaina Brasiliasta Floridaan.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut