”Uskon ja järjen jättiläinen” – Näin Euroopan johtajat muistelevat edesmennyttä emerituspaavi Benedictusta

Emerituspaavi Benedictus on kuollut. Useat Euroopan johtajat ovat kommentoineet tuoreeltaan tietoja Benedictuksen kuolemasta. ”Merkittävä hengellinen johtaja pääsi lepoon”, kommentoi puolestaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Emerituspaavi Benedictus kuoli 95-vuotiaana kotonaan Mater Ecclesiae -luostarissa lauantaina. Benedictus kuvattiin, kun hän puhui Portugalissa toukokuussa 2010.

31.12.2022 16:56

STT

Lauantaina kuollut emerituspaavi Benedictus oli ”uskon ja järjen jättiläinen”, sanoo Italian pääministeri Giorgia Meloni. Meloni kertoo Twitterissä ilmaisseensa nykyiselle paaville Franciscukselle, että Meloni ja hänen hallituksensa jakavat surun ”historian suuren hahmon” kuolemasta.

Vatikaanin mukaan Benedictus kuoli kotonaan Mater Ecclesiae -luostarissa varhain lauantaina. Hän oli 95-vuotias. Benedictus toimi paavina vuosina 2005–2013.

Muutkin Euroopan johtajat ovat kommentoineet tietoa Benedictuksen kuolemasta.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan maailma on menettänyt ”muovaavan hahmon” katolisessa kirkossa. ”Saksalaisena” paavina Benedictus oli erityinen kirkon johtohahmo monille ihmisille, ei vain tässä maassa”, Scholz tviittaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kirjoittaa, että Benedictus työskenteli ”sielulla ja älyllä veljellisemmän maailman puolesta”. Macronin mukaan hänen ajatuksensa ovat katolilaisten luona Ranskassa ja muualla maailmassa.

Britannian pääministeri Rishi Sunak sanoo olevansa surullinen saatuaan tiedon Benedictuksen kuolemasta. ”Hän oli suuri teologi, jonka vierailu Britanniaan vuonna 2010 oli historiallinen hetki sekä katolilaisille että muille ihmisille maassamme”, Sunak tviittaa.

Anglikaanisen kirkon johtajan, Canterburyn arkkipiispan Justin Welbyn mukaan Benedictus oli ”yksi aikansa suurimpia teologeja”.

”Kertoo elämän rajallisuudesta”

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma sanoo, että suruviesti Benedictuksen kuolemasta kertoo elämän rajallisuudesta.

”Merkittävä hengellinen johtaja pääsi lepoon. Siunattu olkoon hänen muistonsa”, Luoma kirjoittaa Twitterissä.

Luoma on liittänyt tviittiinsä virkkeen Luukkaan evankeliumista: ”Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut.” Lisäksi Luoma jakoi tviitissään kuvan tapaamisestaan Benedictuksen kanssa Roomassa vuonna 2009.

Putinkin kommentoi

Venäjän presidentti Vladimir Putin luonnehti emerituspaavi Benedictusta ”perinteisten kristillisten arvojen puolustajaksi”. Putin kuvaili Benedictuksen olleen merkittävä uskonnollinen ja valtiollinen henkilö.

”Säilytän hänestä ikuisesti säteileviä muistoja”, Putin kirjoitti Kremlin julkaisemassa surunvalitteluviestissä.

Myös Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill ylisti emerituspaavin muistoa. ”Benedictus XVI:n kiistaton auktoriteetti johtavana teologina on mahdollistanut sen, että hän on antanut merkittävän panoksen kristittyjen välisen yhteistyön kehittämiseen, Kristuksen todistamiseen maallistuneen maailman edessä ja perinteisten moraalisten arvojen puolustamiseen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut