Serbia purki tiesulun lähellä Serbian ja Kosovon välistä rajanylityspaikkaa

Serbian presidentin Aleksandar Vučićin mukaan barrikadien purkaminen ei poista epäluottamusta Kosovoa kohtaan.

Serbian Kosovon-vastainen raja lähellä Podujevoa 28. joulukuuta.

29.12.2022 13:54 | Päivitetty 29.12.2022 14:27

Belgrad

Serbia on tänään purkanut tiesulun lähellä Serbian ja Kosovon välistä tärkeintä rajanylityspaikkaa, kertoo Serbian valtiollinen RTS-televisiokanava. Myös Kosovon poliisi on vahvistanut rajan olevan taas auki.

Serbian presidentin Aleksandar Vučićin mukaan barrikadit puretaan, mutta tämä ei poista epäluottamusta Kosovoa kohtaan. Vucic puhui RTS:n lähetyksessä myöhään keskiviikkona kokoonnuttuaan Kosovon serbien edustajien kanssa lähellä rajaa.

Toimenpiteiden uskotaan vähentävän viime aikoina pahentuneita jännitteitä rajalla. EU ja Yhdysvallat olivat kehottaneet Kosovoa ja Serbiaa välittömiin toimiin tilanteen rauhoittamiseksi.

Tilannetta pidetty vakavimpana vuosiin

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia kieltäytyy edelleen tunnustamasta sitä erilliseksi valtioksi. Serbia myös yllyttää Kosovon 120 000 etnistä serbiä uhmaamaan Kosovon auktoriteettia erityisesti maan pohjoisosassa, jossa he muodostavat enemmistön.

Joulukuun alussa etniset serbit pystyttivät barrikadeja protestoidakseen entisen poliisin pidättämistä. Ex-poliisin epäillään osallistuneen etnisiä albaaneja vastaan ​​tehtyihin hyökkäyksiin. Barrikadit sulkivat liikenteen kahdella rajanylityspaikalla ja kärjistynyttä tilannetta pidettiin vakavimpana vuosiin Serbian ja Kosovon välillä.

Ennen tiesulun poistamista Pristinan tuomioistuin määräsi keskiviikkona ex-poliisin vapautettavaksi vankilasta kotiarestiin.

Tiesulkujen pystyttämisen jälkeen Kosovon poliisin ja kansainvälisten rauhanturvaajien kimppuun hyökättiin useissa ampumavälikohtauksissa, kun samaan aikaan Serbian asevoimat asetettiin tehostettuun valmiustilaan tällä viikolla.

EU ja Yhdysvallat vaativat tilanteen rauhoittamista ja sanoivat työskentelevänsä sekä Serbian että Kosovon johtajien kanssa poliittisen ratkaisun löytämiseksi.

Serbimielenosoittaja: Tunnemme itsemme huijatuiksi

Uutistoimisto AFP:n mukaan tilanne Pohjois-Kosovossa oli torstaiaamuna rauhallinen, mutta kaksi tiesulkuna käytettyä kuorma-autoa Mitrovican sillalla paloi yön aikana toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Rudaressa lähellä Mitrovicaa barrikadeille asemoituneet serbimielenosoittajat olivat vihaisia päätöksestä poistaa tiesulkuja.

”Tunnemme itsemme huijatuiksi ja hyväksikäytetyiksi. Miksi tulimme barrikadeille, jos kaikki päättyi näin, sanoi 25-vuotias mies, joka kieltäytyi kertomasta nimeään AFP:lle.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut