Kanarian­saaria koettelee ”räjähtävä meteorologinen cocktail” – Näin suomalaismatkailijat kertovat kovasta tuulesta ja lentävästä hiekasta

Kanariansaarilla on viime päivinä satanut ja tuullut kovaa. Lisäksi Afrikasta puhaltava tuuli on tuonut saarille hiekkaa Saharan aavikolta.

Puusto on Kanariansaarten talvimyrskyssä kovilla.

28.12.2022 20:46

Huonot sääolot ovat koetelleet suomalaisten suosimia Kanariansaaria, kun saariryhmään on viime päivinä iskenyt niin rankkasateita kuin voimakkaita tuuliakin.

Lisäksi olosuhteita on vaikeuttanut calima-nimellä tunnettu sääilmiö. Sillä tarkoitetaan Pohjois-Afrikasta puhaltavaa tuulta, joka tuo Kanariansaarille mukanaan hiekkaa Saharan aavikolta. Hiekkatuulet ovat talviaikaan Kanariansaarilla yleisiä.

Tiistaina calima ja kovat tuulet aiheuttivat viivästyksiä Kanariansaarten lentoliikenteeseen, kertoo uutissivusto El Diario.

Uutissivusto Canarias 7:n mukaan tuulenpuuskat ovat aiheuttaneet lukuisia vaaratilanteita ympäri saaristoa. Esimerkiksi useita aluksia on joutunut merihätään. Lisäksi sääilmiöt ovat aiheuttaneet muun muassa maanvyörymiä, teiden tukkeutumisia ja puiden kaatumisia.

Paikallinen toimittaja Eduardo Robaina kutsui tuulen, sateen ja hiekan yhdistelmää tiistaina Twitterissä ”räjähtäväksi meteorologiseksi cocktailiksi”.

Puhelua Kanariansaarille häiritsi keskiviikkona kello 14 aikaan kova tuuli. Voimakas puuskittainen suhina kuului taustalla, kun Playa del Ingelesissä lomaillut Satakunnan Kansan toimittaja Anne Nikka yritti selittää vallitsevia oloja.

”Tämä jumalaton tuuli alkoi jo eilen. Ulkona saa olla varovainen, ettei mitään lennä tai kaadu päälle. Eilen yksi viisikymppinen suomalainen nainen loukkaantui, kun tuuli kaatoi 15-metrisen muurin hänen päälleen”, Nikka kertoi.

Lisäksi ilma oli sakena Saharasta lentävästä hiekasta.

”Afrikan hiekkaa tulee siihen malliin, että koska itselläni on piilolinssit, aurinkolaseja täytyy pitää ulkona koko ajan.”

Gran Canarialla perheensä kanssa lomaileva Juhani Myllyoja on välttynyt myrskyn pahimmilta vaikutuksilta. He ovat viettäneet aikaa saaren vuoristoisemmassa osassa.

”Tiistaina kävimme päivällä Puerto Ricossa. Iltapäivällä alkoi satamaan vettä ja rupesi tuulemaan, mutta en kutsuisi sitä myrskyksi. Oli hyvin sumuista ja harmaata, ja vettä satoi”, Myllyoja kertoo.

Kellertävä ”sumu” valtasi Puerto Ricon tiistaina iltapäivällä.

Tuuli kävi kuitenkin sitä kovemmaksi, mitä korkeammalle he menivät. Se toi mukanaan myös hiekkaa. Yön aikana hiekkaa oli kertynyt heidän majoituspaikkansa parvekkeelle huomattava määrä.

”Aamulle kun heräsimme, havaitsimme, että sekä terassin lattia että pöytä olivat ihan hiekassa. Myös ulkona olleiden matkalaukkujen päällä oli selvästi hiekkaa”, Myllyoja sanoo.

Parvekkeella olleet matkalaukut olivat hiekassa myrskyn jäljiltä.

Myllyoja ei ole havainnut, että myrskystä olisi aiheutunut vahinkoja tai muutenkaan merkittävää haittaa. Ainoa harmi on, että majoituksen uima-allas ei ole tällä hetkellä käytössä.

”Altaaseen meni sen verran hiekkaa, että se suljettiin. Se aiotaan varmaankin tyhjentää ja puhdistaa hiekasta.”

Keskiviikkoiltapäivänä saarella tuuli vielä kovasti, mutta muuten sää on varsin aurinkoinen ja lämmin, Myllyoja kertoo.

Muutenkaan Myllyoja ei pidä talvista myrskyä mitenkään dramaattisena tapahtumana.

”Kyllähän Suomessakin saattaa tulla välillä vettä vaakatasossa”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut