Serbian ja Kosovon välillä ”ei ole hetkeen nähty näin vakavaa tilannetta” – Tutkija pelkää, että yksittäinen väkivallanteko vetää maat aseelliseen konfliktiin

Tunnelma raja-alueiden ulkopuolella on rauhallinen, kerrotaan suurlähetystöistä.

Kosovolaiset poliisit partioivat Mitrovican kaupungissa 28. joulukuuta.

28.12.2022 20:19

STT

Vaikka tilanne Serbian ja Kosovon rajalla on kiristynyt viime aikoina, on elämä raja-alueiden ulkopuolella jatkunut molemmissa maissa normaalisti ja tilanne on rauhallinen. Näin kerrotaan Suomen suurlähetystöistä STT:lle. Sekä Suomen Serbian-lähetystön päällikön sijainen Lassi Härmälä että Kosovon-lähetystön päällikkö Matti Nissinen pitävät maiden kiristyneitä välejä kuitenkin huolestuttavina. ”Sanoisin, että ei ole vähään aikaan nähty näin vakavaa tilannetta, jossa kummatkin osapuolet ovat ikään kuin nostaneet panoksiaan”, Härmälä kuvaa.

Nissisen mukaan tilanne on kiristynyt hiljalleen pitkin syksyä sekä alkutalvea ja huoli on herännyt siitä, kuinka pitkälle tilanne voi kärjistyä. ”Ruuvia on kiristetty pikkuhiljaa. On perustettu tiesulkuja, rajanylitysasemia on laitettu kiinni, ja on ollut välikohtauksia. Tilanne on mennyt koko ajan valitettavampaan suuntaan, ja se aiheuttaa huolta siitä, mitä vielä saattaa tapahtua.”

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Emma Hakalan mukaan sota ei ole edelleenkään kummankaan maan intresseissä, mutta hän pitää huolestuttavana kehityssuuntana sitä, ettei kumpikaan maa ole selkeästi yrittänyt saada tilannetta rauhoittumaan. ”Vaarana on, että yksittäisestä väkivallanteosta alkaa laajempi selkkaus, joka vetää maat väkisin aseelliseen konfliktiin. Pidän kuitenkin todennäköisempänä, että maat pystyvät tekemään kompromisseja tilanteen rauhoittamiseksi”, Hakala arvioi.

Mistä tilanteessa on kyse?

Kosovo sulki keskiviikkona suurimman Serbian vastaisen rajanylityspaikkansa. Aiemmin serbit olivat Serbian puolella asettaneet lisää barrikadeja. EU ja Yhdysvallat puolestaan kehottivat Kosovoa ja Serbiaa välittömiin toimiin jännityksen lieventämiseksi raja-alueella, kertoi uutistoimisto AFP.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic määräsi maanantaina jälleen maan asevoimat hälytystilaan. Serbian mukaan syynä hälytystilaan tällä kertaa ovat väitteet aseellisesta välikohtauksesta, joka olisi kohdistunut Kosovon serbiväestöä vastaan. Kosovo on kiistänyt asian ja on syyttänyt Serbian tukeneen "puolisotilaallisia joukkoja", jotka asettivat tiesulkuja Pohjois-Kosovossa.

Kyseessä ei ole läheskään ensimmäinen kerta, kun maiden välit kriisiytyvät. ”Kyse on pitkään jatkuneesta tilanteesta, joka välillä sitten on intensiivisempi ja välillä rauhallisempi”, Härmälä kuvailee tilannetta.

Kriisien taustalla on pitkäaikaisia kiistoja: Kosovo on Serbian entinen maakunta, ja osapuolten välillä käytiin verinen sota 1990-luvun lopulla. Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, mutta Serbia ei ole tunnustanut itsenäisyyttä. Pohjois-Kosovossa on myös serbivähemmistö, jota Serbia tukee. Pohjois-Kosovon serbien mukaan heidän edustuksensa albaanienemmistöisen Kosovon hallinnossa on olematon.

Onko ratkaisua näköpiirissä?

Hakalan mukaan on vaikea nähdä, että maiden välejä saataisiin ainakaan lähitulevaisuudessa kokonaan ratkaistua. Esimerkiksi Kosovon itsenäisyyden tunnustaminen on Serbialle kynnyskysymys.

Yksittäisiä asioita koskevissa kiistoissa on pystytty EU:n välityksellä löytämään ainakin lyhyen aikavälin ratkaisuja, mutta maiden välisiä isoja kysymyksiä ei ole pystytty ratkomaan ja kynnyskysymyksiä riittää. Sen lisäksi myös toimeenpano osassa jo sovituistakin asioista ontuu. ”EU on ottanut tavallaan vastuun Kosovon ja Serbian suhteiden normalisoinnista. Itse ajattelen, että EU:n pitäisikin entistä voimakkaammin puuttua tilanteeseen ja myös vaatia, että maat sitoutuisivat toimeenpanemaan jo sovitut asiat. ”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut