Mediat: Edustajainhuoneen komitean on määrä julkaista ex-presidentti Trumpin verotietoja perjantaina

Veroilmoituksien julkaiseminen tuo päätökseen pitkällisen oikeustaistelun. Demokraatit vaativat veroilmoituksia näytille jo vuonna 2019.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trumpin verotietoja on tarkoitus julkaista perjantaina. Trump kuvattuna kesken puheen Mar-a-Lago Clubissa Floridan Palm Beachilla marraskuun 15. päivä.

28.12.2022 6:42

Washington/Helsinki

Yhdysvaltain edustajainhuoneen komitean on määrä julkaista maan edellisen presidentin Donald Trumpin veroilmoituksia perjantaina. Asiasta kertovat ainakin CNN ja Reuters.

Komitea äänesti viikko sitten verotietojen julkaisemisen puolesta. Samalla paneeli myös arvioi, etteivät veroviranomaiset olleet tehneet Trumpille asianmukaisia verotarkastuksia hänen presidenttikautensa aikana.

Komitean puheenjohtajan demokraattien kongressiedustajan Richard Nealin mukaan Trumpille ei tehty presidenttikautensa aikana vaadittuja verotarkastuksia ennen vuotta 2019. Tuolloin demokraatit olivat tiedustelleet verotietojen perään, minkä jälkeen tarkastus lopulta tehtiin.

Komitea julkaisi viime viikolla raportin, jossa avattiin Trumpin verotietoja yhteensä kuuden vuoden ajalta. Lisäksi julkaistiin myös lisäraportti verotuksesta vastaavalta kongressin komitealta, jossa se käy läpi Trumpin veroilmoituksia vuosilta 2015–2020.

Trump on halunnut pitää verotietonsa piilossa

Trump, 76, on taistellut vuosia pitääkseen veroilmoituksensa visusti piilossa. Samaan aikaan liikemiehen hämärä taloustausta on ollut toistuvasti syynissä.

Liikemiehen veroilmoituksien julkaiseminen tuo päätökseen lähes neljä vuotta kestäneen oikeustaistelun. Edustajainhuoneen demokraatit ovat vaatineet nähdä Trumpin veroilmoitukset jo vuodesta 2019 lähtien, jolloin puolue sai enemmistön edustajainhuoneessa, ja Trump oli vielä maan presidenttinä.

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti noin kuukausi sitten, että komitealla on oikeus nähdä Trumpin verotiedot.

Veroilmoituksia ei julkaistu vielä komitean raportin yhteydessä, sillä niistä löytyi tietoja, jotka piti salata ennen julkaisua.

Demokraateilla on enemmistö 42-jäsenisessä komiteassa. Komitean demokraattiedustajien mukaan veroilmoitusten julkaiseminen on tarpeen raportin kontekstin ymmärtämiseksi, kertoo Reuters.

Demokraateilla oli vain muutamia viikkoja aikaa päättää, miten he käsittelevät veroilmoituksia saatuaan ne käsiinsä. Republikaanit saavat jälleen enemmistön edustajainhuoneessa tammikuussa otettuaan hienoisen voiton marraskuisissa välivaaleissa.

Trumpin toimet ovat herättäneet spekulaatiota veroilmoitusten sisällöstä

Yhdysvalloissa on oltu äärimmäisen kiinnostuneita Trumpin talousasioista osittain senkin vuoksi, miten paljon hän on nähnyt vaivaa sen eteen, että saisi pidettyä tietonsa salassa.

Toisin kuin presidentit 1970-luvulta lähtien, Trump kieltäytyi julkistamasta veroilmoituksiaan virassa ollessaan ja meni oikeuteen estääkseen komitean pyynnön. Liikemiehen toimet ovat herättäneet kiivasta spekulaatiota veroilmoitusten mahdollisesta sisällöstä.

Aiemmin tässä kuussa Trumpin perheen yhtiöt Trump Organization ja Trump Payroll Corp tuomittiin veropetoksista ja muista talousrikoksista. Asianajajan mukaan tuomiosta aiotaan valittaa.

Oikeuskäsittelyssä syytettyjen penkillä ei ollut Donald Trumpia tai tämän perheenjäseniä, eikä todistajanlausunnoissa viitattu Trumpiin henkilökohtaisesti. Tuomion on kuitenkin arvioitu hankaloittavan yhtiöiden toimintaa ja olevan poliittinen riippakivi liikemiehelle, joka on ilmoittanut pyrkivänsä uudelle presidenttikaudelle vuoden 2024 vaaleissa.

New Yorkin osavaltion oikeuskansleri taas on nostanut siviilikanteen Trumpia ja tämän kolmea lasta vastaan liiketoimintaan liittyvistä petosepäilyistä. Tutkinta liittyy siihen, onko Trump Organization ilmoittanut laittomasti kiinteistöjensä arvosta vääriä tietoja saadakseen esimerkiksi veroetuja.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut