Blinken: Talebanin päätös estää naisten työskentely järjestöissä voi olla tuhoisa Afganistanille

YK:n ja kymmenien Afganistanissa toimivien kansalaisjärjestöjen edustajat tapaavat tänään.

Antony Blinken puhui tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 24. joulukuuta.

25.12.2022 13:40

Washington

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken varoitti lauantaina paikallista aikaa, että Taleban-hallinnon päätös estää naisten työskentely kansalaisjärjestöissä voi olla ”tuhoisa” Afganistanille.

”Olen syvästi huolissani siitä, että kun Taleban estää naisia toimittamasta humanitaarista apua Afganistanissa, se voi häiritä elintärkeän avun toimittamista miljoonille ihmisille”, Blinken tviittasi.

”Tämä päätös voi olla tuhoisa Afganistanin ihmisille”, hän jatkoi.

Taleban-hallinto on määrännyt kaikki kansalliset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt estämään naistyöntekijöidensä työnteon. Määräystä laiminlyövien kansalaisjärjestöjen toimiluvat on uhattu keskeyttää.

Kymmenet kansalliset ja kansainväliset kansalaisjärjestöt työskentelevät edelleen useilla aloilla Afganistanin syrjäisillä alueilla, ja monet niiden työntekijöistä ovat naisia. Viime vuonna vallan kaapanneet talebanit lupasivat pehmeämpää hallintoa kuin edellisellä valtakaudellaan, mutta liike on lisännyt rajoituksia kaikilla naisten elämänaloilla kansainvälisistä vastalauseista huolimatta.

”Afganistanista on tullut helvetti naisille”

YK:n ja kymmenien Afganistanissa toimivien kansalaisjärjestöjen edustajat tapaavat tänään keskustellakseen siitä, miten toimintaa Afganistanissa voitaisiin jatkaa.

Joidenkin kansalaisjärjestöjen edustajien mukaan tapaamisessa pohditaan myös, lopetetaanko Afganistanissa kaikki järjestöjen avustustoiminta Taleban-hallinnon uuden päätöksen myötä.

”Olen perheeni ainoa elättäjä. Jos menetän työni, 15 hengen perheeni kuolee nälkään”, sanoi 24-vuotias Shabana.

Hän työskentelee vuosikymmeniä Afganistanissa toimineen kansalaisjärjestön palveluksessa.

”Kun maailma juhlii uutta vuotta, Afganistanista on tullut helvetti naisille”, hän sanoi.

Taleban-hallinnon mukaan kansalaisjärjestöjen naistyöntekijät eivät noudata naisten hijab-huivin käyttämiseen liittyviä sääntöjä ja muita työhön liittyviä määräyksiä.

AFP:n haastattelemat naistyöntekijät kiistävät Talebanin väitteet.

”Toimistomme on eroteltu sukupuolen mukaan, ja kaikki naiset ovat asianmukaisesti pukeutuneita”, sanoi eräälle kansalaisjärjestölle työskentelevä Arezo.

Afganistanin taloudellinen kriisi on pahentunut Talebanin noustua takaisin valtaan viime vuoden elokuussa.

Miljoonat afganistanilaiset ovat riippuvaisia kansalaisjärjestöjen avusta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut