Yhdysvalloissa talvimyrsky alkaa hellittää – säähän liittyviä kuolemantapauksia ainakin 26

Paikoin sää pysyy kuitenkin poikkeuksellisen kylmänä viikonlopun yli.

Jää peitti ravintolan talvimyrskyn aikana Eriejärven rannalla New Yorkin osavaltion Hamburgissa 24. joulukuuta.

25.12.2022 8:00 | Päivitetty 25.12.2022 22:40

New York

Yhdysvaltoja koetelleessa talvimyrskyssä on raportoitu ainakin 26 säähän liittyvää kuolemaa. Kuolemantapauksia on kahdeksassa osavaltiossa.

Puoli miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on ollut lauantaina vailla sähköjä, ja lisäksi tuhansia lentoja on peruttu ja viivästynyt sääolosuhteiden vuoksi. Sähköjä on sittemmin saatu palautettua, mutta Poweroutage.us-sivuston mukaan sähkökatkot vaivaavat edelleen erityisesti itärannikolla. Joissakin osavaltioissa sähkökatkoja on pidetty tarkoituksella suuren kysynnän vuoksi.

Myrsky on merkittävästi haitannut myös pelastuslaitosten toimintaa, sillä esimerkiksi tiet ovat paikoin olleet lumimyräkän vuoksi kulkukelvottomia.

Kolme päivää kestänyt myräkkä alkaa hiljalleen hellittää. Liikenneministeri Pete Buttigieg kertoo Twitterissä, että lentoyhtiöiden ja lentokenttien toiminta palautuu vähitellen normaaliksi.

Yhdysvaltojen sääpalvelu on kuitenkin varoittanut, että vaarallinen kylmyys jatkuu viikonlopun yli maan keski- ja itäosissa. Lisäksi Kanadan rajalla isojen järvien alueella on varoitettu lumimyrskyolosuhteista, joiden syynä on avoveden päällä syntyvä lumisade.

Ensi viikon aikana lämpötilat palautuvat ajankohdalle tyypillisiksi.

Myös Kanadassa on annettu säävaroituksia sekä kärsitty sähkökatkoista ja liikennehaitoista.

Hätäapua kodittomille

Tieto lentoliikenteen asteittaisesta palautumisesta on otettu ilolla vastaan lukuisilla lentokentillä. New Yorkissa asuvan Zack Cuylerin piti alun perin lentää Houstoniin torstaina, mutta lentoa on siirretty tämän viikon aikana jo kahteen kertaan. Nyt hän toivoo pääsevänsä perheensä luokse joulupäivän aikana.

”Olen vain iloinen, että pääsen näkemään perhettäni jouluna”, hän sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Myös osia valtaväylistä suljettiin väliaikaisesti teiden jäätymisen ja lumimyräkän vuoksi.

Yhdysvaltain sääpalvelu varoitti etukäteen mahdollisesti tappavista sääoloista ja neuvoi myrskyalueilla asuvia pysyttelemään sisätiloissa. Perjantaina lämpötila laski sääpalvelun mukaan alimmillaan 48 pakkasasteeseen.

Useissa kaupungeissa on järjestetty lämpimiä vaatteita, väliaikaista suojaa ja muunlaista hätäapua kodittomille kylmyyden vuoksi. Esimerkiksi Texasin El Pasossa kaikki Meksikosta rajan yli tulleet siirtolaiset eivät ole kuitenkaan uskaltautuneet hakeutua suojaan, koska monet pelkäävät maahanmuuttoviranomaisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut