Sota Ukrainassa jatkunut 10 kuukautta – ainakin kahdeksan kuoli Venäjän Hersonin keskustaan tekemässä ilmaiskussa

Ukrainan presidentti Zelenskyi kutsui Hersonin keskustaan kohdistunutta Venäjän ilmaiskua tappamiseksi pelon lietsomisen ja huvin vuoksi.

Mies kuljetti kärryä pommituksissa palamaan syttyneen kaupan edessä Hersonissa Ukrainassa 24. joulukuuta.

24.12.2022 17:21 | Päivitetty 24.12.2022 19:44

Helsinki/Kiova

Jouluaattoaamuna Hersonin keskustaan tehdyssä iskussa kuoli ainakin kahdeksan ihmistä ja useita kymmeniä loukkaantui, kertoivat ukrainalaisviranomaiset.

Isku kohdistui vilkkaalle torialueelle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi Telegram-tilillään Hersonin kaupungin keskustan aamuista näkymää Venäjän iskun jäljiltä.

”Nämä eivät ole sotilaskohteita. Tämä ei ole sodankäynnin sääntöjen mukaista. Tämä on terroria, tappamista pelon lietsomisen ja huvin vuoksi”, Zelenskyi kirjoitti.

Presidentti jakoi julkaisuissaan myös kuvia iskun tapahtumapaikalta ja uskoi, että sosiaalisessa mediassa kuvat merkittäisiin arkaluontoiseksi sisällöksi.

”Mutta tämä ei ole arkaluontoista sisältöä. Tämä on Ukrainan ja ukrainalaisten tosielämää”, Zelenskyi sanoi.

Iskut tehtiin muutama päivä sen jälkeen, kun Zelenskyi vieraili Valkoisessa talossa tapaamassa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia.

Jouluaattona tuli myös kuluneeksi tasan kymmenen kuukautta siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

”Kun perheet Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja muualla valmistavat juhlaillallisia, ajatelkaa Ukrainaa, joka taistelee pahaa vastaan juuri nyt”, ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi Twitterissä.

Suuressa osassa Ukrainaa on kamppailtu ilman sähköä sen jälkeen, kun Venäjä alkoi kohdistaa iskujaan maan sähkö- ja vesijärjestelmiin melkein kaksi kuukautta sitten.

Perjantaina Hersoniin tehdyissä iskuissa kuoli ainakin viisi

Hersonin kuvernöörin mukaan alueelle perjantaina tehdyissä Venäjän ilmaiskuissa kuoli ainakin viisi ja loukkaantui toistakymmentä ihmistä, kertoo Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Kuvernööri Jaroslav Janushevytshin mukaan venäläisjoukot tekivät perjantaina Hersonin alueelle ainakin 74 ilmaiskua, joista noin puolet kohdistui Hersonin kaupunkiin.

Ukraina valtasi Venäjältä takaisin Hersonin alueen Dneprjoen länsipuoleisen osan marraskuun alussa.

Ammuspula merkittävin Venäjän hyökkäystoimia rajoittava tekijä, arvioi brittitiedustelu

Venäjän hyökkäystoimia Ukrainassa rajoittanee merkittävimmin ammuspula, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Brittitiedustelun tilannearvion mukaan Venäjä on todennäköisesti vähentänyt pitkänmatkan ohjustensa käyttöä Ukrainan infrastruktuuriin ohjusten rajoitetun saatavuuden vuoksi. Venäjän tykistöammusten määrän arvioidaan olevan myös riittämätön laajojen hyökkäystoimien toteuttamiseen.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän asevoimien nykyisen toimintamallin heikkoutena on, että se vaatii päivittäin runsasta tykistötulta pelkkään asemiensa puolustamiseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut