Pariisin ammuskelussa kolme kuolonuhria – Ampumisesta vihastuneet kurdi­mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa on tapahtunut ampumavälikohtaus, jossa on kuollut ja haavoittunut useita ihmisiä. Sosiaalisessa mediassa kurdit julkaisivat someviestejä, joissa syytettiin Ranskan poliisia välinpitämättömyydestä.

Ranskalaiset poliisit turvasivat kadun ampumavälikohtauksen jälkeen.

23.12.2022 13:54 | Päivitetty 23.12.2022 21:32

Pariisissa kurdimielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa sen jälkeen, kun 69-vuotias mies ampui kolme ihmistä kuoliaaksi kurdien kulttuurikeskuksessa sekä kampaamossa tänään.

Poliisi käytti kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoittajien joukon, joka yritti tunkeutua paikalla vieraillutta sisäministeriä Gerald Darmaninia suojelleiden poliisien saattueen läpi.

Mielenosoittajat rikkoivat poliisiautojen ja muiden ajoneuvojen ikkunoita, sytyttivät tuleen roskasäiliöitä sekä rakensivat barrikadeja kaduille.

Jotkut mielenosoittajista huusivat kurdijärjestö PKK:ta ylistäviä iskulauseita. Turkin kurdien perustama PKK eli Kurdistanin työväenpuolue on listattu terroristijärjestöksi Euroopassa.

Macron tuomitsi ”kauhean hyökkäyksen”

Presidentti Emmanuel Macron tuomitsi perjantai-iltana ”kauhean hyökkäyksen Ranskan kurdeja vastaan”.

Sisäministeri Darmaninin mukaan ampuja oli eläkkeellä oleva junankuljettaja, joka Darmaninin mukaan ”selvästi kohdisti” hyökkäyksensä ulkomaalaisiin. Darmanin lisäsi kuitenkin, ettei ollut varmaa, halusiko mies surmata nimenomaan kurdeja.

Puoliltapäivin tapahtuneessa ampumisessa kolme ihmistä kuoli ja kolme muuta haavoittui vakavasti. Yhden haavoittuneista kerrotaan olevan vielä tehohoidossa.

Syyttäjän mukaan ampujaa on aiemmin syytetty rasistisista hyökkäyksistä. Poliisilähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että ampujaepäilty on valkoihoinen Ranskan kansalainen ja poliisille tuttu kahdesta murhayrityksestä vuosina 2016 sekä 2021.

Syyttäjän mukaan miestä syytettiin viime vuoden joulukuussa rasistisesta veitsihyökkäyksestä ainakin kahta siirtolaista kohtaan siirtolaisleirillä Pariisissa.

Ampuja pidätettiin kampaamossa

Silminnäkijät kertoivat miehen suunnanneen ensin kurdien Ahmet Kaya -kulttuurikeskukseen.

”Näimme vanhan valkoisen miehen menevän sisälle kulttuurikeskukseen ja alkavan ampua. Sitten hän meni naapurissa olevaan kampaamoon”, läheisessä ravintolassa työskentelevä silminnäkijä kertoi AFP:lle puhelimitse.

Eräs paikallinen kauppias kertoi uutistoimisto AFP:lle kuulleensa seitsemän tai kahdeksan laukausta rue d’Enghienillä. Hän kertoi ihmisten joutuneen tilanteessa paniikkiin ja lukinneen itsensä sisälle kauppaan.

Toisen paikallisen asukkaan mukaan ampuja pidätettiin kampaamossa.

”Ihmiset olivat paniikissa, he huusivat poliisille ja osoittivat miehen olevan sisällä kampaamossa”, hän kertoi AFP:lle.

Silminnäkijä lisäsi nähneensä kaksi ihmistä haavoittuneena kampaamon lattialla.

Kurdit syyttävät poliisia välinpitämättömyydestä

Kurdikeskuksen jäseniä nähtiin ampumapaikalla halaamassa ja lohduttamassa toisiaan.

”Tämä on taas alkanut. Te ette suojele meitä. Meitä tapetaan”, yksi heistä sanoi poliisille AFP:n mukaan.

Myös sosiaalisessa mediassa kurdit julkaisivat vihaisia someviestejä, joissa syytettiin Ranskan poliisia välinpitämättömyydestä. Ranskan kurdien CDK-F-järjestö, joka käytti hyökkäyksen kohteeksi joutunutta kulttuurikeskusta, kutsui ampumista ”terroriteoksi”.

Kurdit epäilivät ampumisen ajankohdan liittyneen 10 vuotta sitten tehtyyn kolmen kurdimilitantin murhaan Pariisissa. He sanoivat saaneensa uhkauksia turkkilaisilta.

Kurdit ovat maailman suurin kansa ilman omaa valtiota. Pääosin islaminuskoisia kurdeja elää Turkissa, Syyriassa, Irakissa sekä Iranissa, ja heillä on myös suuria yhteisöjä useissa Euroopan maissa.

Ranskan pelastusviranomaisia ja poliiseja kadulla, jossa 69-vuotiaan miehen epäillään ampuneen.

Uutinen päivittyy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut