Ex-pääministeri Netanjahu palaa Israelin johtoon, uusi hallitus maan historian oikeistolaisin

Netanjahun uusi hallituskoalitio on Israelin historian oikeistolaisin. Siinä on mukana niin ääriuskovaisia kuin äärioikeistolaisiakin.

Benjamin Netanjahun muodostama hallituskoalitio on Israelin historian oikeistolaisin. Netanjahu on Israelin pitkäaikaisin pääministeri.

22.12.2022 7:19

Jerusalem

Israelissa maan pitkäaikaisin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoo muodostaneensa uuden hallituksen. Samalla Netanjahu palaa valtaan johtaen Israelin historian oikeistolaisinta hallituskoalitiota.

Asiasta kertoo tiedotteessa Netanjahun kanslia. Veteraanijohtaja on kertonut hallituksen muodostumisesta maan presidentille Isaac Herzogille.

Herzog nimitti marraskuun puolivälissä Netanjahun, 73, uuden hallituksen muodostajaksi. Herzog sanoi olevansa täysin selvillä siitä, että Netanjahua vastaan on parhaillaan menossa korruptio-oikeudenkäynti. Presidentin mukaan oikeuden taannoinen ennakkopäätös teki kuitenkin selväksi, että Netanjahu voi hoitaa pääministerin tehtävää samalla kun oikeutta käydään.

Netanjahun johtama koalitio sai selvän enemmistön Israelin parlamenttiin, knessetiin, marraskuun alussa pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Päättyykö poliittinen kriisi?

Pitkällisen poliittisen kriisin kourissa olleessa Israelissa on ollut viidet vaalit alle kolmessa vuodessa. Netanjahu menetti viime vuonna paikkansa pääministerinä, mutta palaa nyt jälleen valtaan.

Netanjahu ilmoitti uuden hallituksensa muodostumisesta presidentille keskiviikkona vain minuutteja ennen keskiyöllä olleen takarajan umpeutumista.

Uudessa hallituskoalitiossa on mukana niin ääriuskovaisia kuin äärioikeistolaisiakin.

Vielä ei ole varmuutta siitä, milloin hallituksen on määrä vannoa virkavalansa, mutta Netanjahu sanoi Herzogille aikovansa tehdä tämän niin pian kuin mahdollista.

Viivästyksiä voi kuitenkin aiheuttaa muun muassa juutalaisten juhlima hanukka sekä se, että tärkeitä parlamentaarisia tehtäviä on edelleen kesken.

Netanjahu on maan pitkäaikaisin pääministeri. Hän oli maan johdossa vuosina 1996–1999 sekä 12 vuoden ajan vuodesta 2009 vuoteen 2021.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut