Mediat: Capitol-hyökkäyksen loppuraportin julkaiseminen viivästyy, mutta komitea julkaisi yli 30 haastattelua

Republikaanit julkaisivat oman raporttinsa hyökkäyksestä. Raportissa painotetaan turvallisuusjärjestelyiden pettämistä ja sivuutetaan Trumpin rooli.

Yhdysvaltain kongressitaloon tehdyn hyökkäyksen loppuraportti myöhästyy. Komitea tutki ex-presidentti Donald Trumpin osallisuutta kongressitalon valtauksessa 6. tammikuuta 2021.

22.12.2022 6:58

STT

Yhdysvaltain kongressitaloon tehtyä hyökkäystä tutkivan edustajainhuoneen komitean loppuraportin julkaiseminen viivästyy päivällä. Raportti oli alkujaan määrä julkaista keskiviikkona, mutta komitea odottaa nyt julkaisun tapahtuvan torstaina.

Asiasta ovat kertoneet muun muassa yhdysvaltalaismediat CNN, Hill ja USA Today.

USA Todayn lähteen mukaan komitea on perustellut päätöstä muun muassa sillä, kuinka Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui Yhdysvaltain-vierailulle lyhyellä varoitusajalla. Zelenskyin ohjelmaan kuuluu myös vierailu Yhdysvaltain kongressissa.

Lisäksi lykkäykseen vaikuttivat USA Todayn mukaan logistiset komplikaatiot, joiden laatua ei kuitenkaan määritelty erikseen.

Vaikka paneelin odotetun loppuraportin julkaisu siirtyi, julkaisi komitea keskiviikkona yli 30 haastattelua kuukausia kestäneen tutkintansa ajalta.

Komitea ilmoitti jo maanantaina, että se suosittelee rikossyytteiden nostamista entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressitaloon viime vuoden loppiaisena. Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Lue lisää: Näin Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin – Katso 46 historiallista kuvaa Washingtonin kaaoksesta

Republikaanit kritisoivat poliittisia johtajia valikoiden

Ryhmä republikaaneja sen sijaan julkaisi jo keskiviikkona oman raporttinsa vuoden 2021 loppiaisen tapahtumiin liittyen. CNN:n mukaan noin 140-sivuisessa raportissa keskitytään turvallisuusjärjestelyihin tammikuun 6. päivänä.

Raportissa painotetaan muun muassa epäonnistumisia tiedustelutietojen jakamisessa, Capitolin turvajärjestelyissä sekä tapahtumiin vastanneiden eri lainvalvontaviranomaisten välisessä koordinaatiossa.

Republikaanien pääasiallinen suositus liittyy Capitolin poliisihallituksen uudistamiseen sekä kongressin valvonnan lisäämiseen Capitolin poliisivoimiin liittyen. Kumpikin näistä ongelmista on jo nostettu pöydälle sekä republikaanien että demokraattien edustajien toimesta hyökkäyksen jälkimainingeissa.

Raportissa ei kuitenkaan käsitellä muita pyrkimyksiä vallanvaihdoksen estämiseksi vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen, ja poliittisia johtajia kritisoidaan asiakirjassa CNN:n mukaan varsin valikoiden.

Republikaanit herättelevät henkiin perättömiä väitteitä Pelosista

Siinä missä hyökkäystä tutkivan komitean mukaan päävastuussa on viime kädessä Trump, ei republikaanien raportissa Trumpin omaa roolia juuri oteta huomioon. Sen sijaan raportissa herätetään CNN:n mukaan henkiin perusteettomia väitteitä siitä, että vastuu tapahtumista olisi edustajainhuoneen demokraattijohtajalla Nancy Pelosilla.

Raportti sen sijaan esittää Trumpin lähinnä kannustaneen loppiaisena pitämässään puheessa kannattajiaan marssimaan kongressitalolle ja osoittamaan mieltään rauhanomaisesti. Raportissa jätetään muita osia puheesta täysin huomiotta.

Republikaanit ovat yrittäneet maalata raportista kuvaa vastaväitteenä komitean omalle raportille. Republikaanipäättäjien mukaan tärkeintä ovat olleet turvallisuusjärjestelyiden epäonnistumiset, ja he ovat väittäneet komitean ylittäneen valtuutensa kuukausia kestäneen tutkintansa aikana.

Hyökkäystä tutkivassa yhdeksänhenkisessä komiteassa on seitsemän demokraattiedustajaa ja kaksi republikaania.

Komitea suosittelee rikossyytteitä Trumpille

Komitea suosittelee syytteitä Trumpille kapinan lietsomisesta, virallisten tutkimusten vastustamisesta, juonittelusta Yhdysvaltain hallintoa vastaan ja valheellisten lausumien antamisesta.

Lue lisää: Listalla neljä kohtaa: Komitea suosittelee syytteen nostamista Trumpia vastaan Capitolin tapahtumista

Suositus ei tarkoita sitä, että syytteet välttämättä nostettaisiin, sillä lopullisen päätöksen tekee oikeusministeriö.

Maanantaina julkaistu loppuraportin yhteenveto kuvaa CNN:n mukaan yksityiskohtaisesti, miten Trump yritti nujertaa, painostaa ja imarrella kaikkia, jotka eivät olleet halukkaita auttamaan häntä vaalitappion kieltämisessä, vaikka hän tiesi koko ajan, että monet näistä suunnitelmista olivat laittomia.

Trump painosti muun muassa avainosavaltioiden vaaliviranomaisia, korkea-arvoisia oikeusministeriön johtajia ja osavaltioiden päättäjiä. Raportin mukaan on täysin mahdollista, että ex-presidentti yritti vaikuttaa myös komitean todistajiin.

Raportin mukaan Trump turvautui toistuvasti valheisiin ja petokseen saadakseen vaalituloksen pyörrettyä. Nämä valheet saivat hänen kannattajansa hyökkäämään kongressitaloon.

Raporttia varten on tehty toista tuhatta haastattelua sekä kerätty sähköposteja, tekstiviestejä ja puhelinnauhoituksia. Komitean työ on kestänyt puolitoista vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut