Zelenskyi puhui Yhdysvaltain kongressille: ”Ukraina pitää linjansa, eikä ikinä antaudu” – mukanaan presidentti toi lahjan etulinjasta

Ukrainalaispresidentti painotti, ettei Yhdysvaltain tuki Ukrainalle ole hyväntekeväisyyttä, vaan sijoitus maailmanlaajuiseen turvallisuuteen ja demokratiaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puheenjohtajalle Nancy Pelosille Ukrainan lipun, johon sotilaat olivat kirjoittaneet nimiään Ukrainan etulinjassa.

22.12.2022 6:28 | Päivitetty 22.12.2022 8:29

STT

Ukraina ei kaatunut, vaan elää ja kukoistaa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan Yhdysvaltain kongressille. Hän kuvailee Ukrainan kukistaneen Venäjän maailman mielissä.

Zelenskyi saapui ennen puhettaan istuntosaliin suurien suosionosoitusten saattelemana. Aplodit kestivät yli kaksi minuuttia.

Puheessaan hän arvioi Euroopan olevan nyt vahvempi ja itsenäisempi kuin koskaan aiemmin. Venäjän tyrannia on Zelenskyin mukaan menettänyt valtansa, eikä sillä ole enää ikinä vaikutusta.

Hän kertoi kongressille ehdottaneensa presidentti Joe Bidenille toimia rauhan saavuttamiseksi, esimerkiksi rauhanhuippukokousta. Biden oli hänen mukaansa tukenut aloitetta.

Yhdysvaltain-visiitti on Zelenskyille ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuussa.

Ukraina juhlii joulua kynttilänvalossa

Ukrainassa juhlitaan maan presidentin mukaan joulua mahdollisesti kynttilöiden valossa.

”Ei sen vuoksi, että se on romanttisempaa, vaan sen takia, ettei ole sähköä. Miljoonilla ei ole lämmitystä, eikä juoksevaa vettä”, hän sanoi ja kertoi sähköpulan olevan seurausta Venäjän iskuista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Yhdysvaltain kongressille Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Hän painotti Venäjällä olevan etulyöntiasema muun muassa tykistön, ammusten sekä lentokoneiden osalta. Tästä huolimatta Ukrainan puolustus pitää.

”Ukraina pitää linjansa, eikä ikinä antaudu”, Zelenskyi painotti ja sai jälleen mittavat aplodit.

Zelenskyin mukaan kyse ei ole kuitenkaan vain taistelusta ukrainalaisten elämän ja vapauden puolesta, eikä myöskään niistä alueista, joita Venäjä yrittää vallata. Taistelu Ukrainassa määrittää Zelenskyin mukaan, millaisessa maailmassa jatkossa eletään, ja ensi vuosi on käännekohta.

”Kongressin päätökset voivat pelastaa Ukrainan”

Ukrainalaispresidentti painotti maansa käyttävän Yhdysvaltain tukea ”kaikkein vastuullisimmalla tavalla”. New York Times arvioi tämän olleen viittaus huoliin varkauksien mahdollisuudesta maassa, jolla on pitkä historia laajalle levinneestä korruptiosta.

Hän vetosi kongressiin, että he hyväksyisivät uuden liki 50 miljardin dollarin suuruisen tukipaketin Ukrainalle. Zelenskyi painotti Yhdysvaltain kongressille, ettei maan Ukrainalle tarjoama apu ole hyväntekeväisyyttä, vaan sijoitus maailmanlaajuiseen turvallisuuteen ja demokratiaan.

”Kongressin päätökset voivat pelastaa Ukrainan”, Zelenskyi sanoi.

New York Timesin mukaan senaatin enemmistöjohtaja demokraatti Chuck Schumer toivoo, että Ukrainan tukemisen tarvetta epäilevät kuulivat Zelenskyin puheen. Schumer kertoo puhuneensa ukrainalaispresidentin kanssa aiemmin keskiviikkona ja kysyneensä häneltä, mitä seuraisi, jos kongressi ei onnistuisi saamaan tukipakettia läpi.

”Hän sanoi, että se tarkoittaisi meidän häviävän sodan”, Schumer sanoi.

Puhe päättyi symboliseen lippujen vaihtamiseen

Zelenskyi lahjoitti puheensa lopuksi Yhdysvaltain kongressille Ukrainan lipun, jonka hän oli tuonut taistelujen etulinjasta. Useat ukrainalaissotilaat olivat kirjoittaneet lippuun nimensä.

Ukrainan lipun ottivat vastaan varapresidentti Kamala Harris (vas.) ja edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi.

Lippu ojennettiin kiitoksena Yhdysvaltain Ukrainaan lähettämistä aseista. Lippu oli annettu Zelenskyin toimitettavaksi tiistaina Ukrainan itäosassa sijaitsevassa Bahmutin kaupungissa.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja (puhemies) Nancy Pelosi vuorostaan antoi Zelenskyille kokoon taitellun Yhdysvaltain lipun, joka oli liehunut kongressirakennuksen salossa keskiviikkona.

Zelenskyi toivotti puheensa lopuksi hyvää, voitokasta uutta vuotta. Kongressi antoi Zelenskyille seisovat aplodit.

Korjaus 22.12.2022 kello 8.24: Viimeisessä kuvassa oikealla puolella on edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi, ei varapresidentti Kamala Harris.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut