Zelenskyi vierailee tänään Washingtonissa – pitää puheen kongressille

Kyseessä on Zelenskyin ensimmäinen vierailu ulkomailla sitten hyökkäyssodan alkamisen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Ukrainan itärintamalla Donetskin alueella Behmutissa 20. joulukuuta.

21.12.2022 13:04

Helsinki/Washington

Valkoinen talo on vahvistanut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailevan tänään Yhdysvalloissa Washingtonissa. Kyse on Zelenskyin ensimmäisestä vierailusta ulkomailla sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa.

Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre kertoi Yhdysvaltain ilmoittavan vierailun yhteydessä uudesta asetukipaketista Ukrainalle. Virkamieslähteen mukaan pakettiin sisältyy Patriot-ilmatorjuntaohjuksia.

Zelenskyi vahvisti Twitterissä olevansa matkalla Yhdysvaltoihin. Tviitissään hän kertoi aikovansa keskustella presidentti Joe Bidenin kanssa yhteistyöstä Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä. Lisäksi Zelenskyi kertoi pitävänsä puheen kongressissa ja sekä useissa kahdenvälisissä kokouksissa.

Zelenskyi puhuu kongressille

Myös Valkoinen talo vahvisti Zelenskyin puhuvan Yhdysvaltain kongressille vierailullaan.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi pyysi etukäteen kongressin jäseniä kirjeitse olemaan fyysisesti läsnä keskiviikkoiltana, mutta hän ei perustellut toivettaan. Kirjeessä luki, että illan istunnossa on "erityisessä keskiössä demokratia".

Pelosi ei vahvistanut Zelenskyin vierailua toimittajille tiistaina, mutta hän sanoi, että Zelenskyin kaltaisen sankarin vierailu olisi kunnia Yhdysvaltain kongressille. Hän myös sanoi ukrainalaisten taistelevan demokratian eteen kaikkien puolesta.

Venäjän mukaan asetoimitukset Ukrainalle vain pahentavat konfliktia

Venäjä ilmoitti uusien Ukrainalle annettavien asetoimitusten vain pahentavan konfliktia Valkoisen talon kerrottua aikeistaan julkistaa uusi asetukipaketti Ukrainalle.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä ei myöskään odota muutosta Ukrainan asenteessa rauhanneuvotteluja kohti Zelenskyin Yhdysvaltain matkan aikana.

Ukrainan johto on toistuvasti linjannut, ettei maa voi hyväksyä neuvotteluja, jotka eivät perustu Ukrainan suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen.

Sotilaat lähettivät Bidenille signeeratun lipun

Zelenskyi on hyökkäyssodan aikana säännöllisesti puhunut maailman johtajille ja esiintynyt etäyhteydellä erilaisissa tilaisuuksissa, mutta hän ei ole poistunut Ukrainasta. Vierailu Yhdysvalloissa on osoitus siitä, että maa on ollut Ukrainan merkittävä tukija. Yhdysvallat on jo tähän asti tarjonnut noin 20 miljardin dollarin (yli 18,8 miljardin euron) edestä puolustustukea ja lisäksi taloudellista ja humanitaarista apua.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili maanantaina Valko-Venäjällä, mikä herätti Ukrainassa huolta, että Venäjän joukot aloittavat uuden hyökkäyksen pohjoisesta.

Zelenskyi puolestaan vieraili tiistaina Bahmutissa, joka on viime aikoina ollut sodan taistelujen polttopiste. Sotilaat antoivat hänelle Ukrainan lipun nimikirjoituksillaan ja pyysivät presidenttiä toimittamaan sen Bidenille ja Yhdysvaltain kongressille.

Venäjä on iskenyt kahden viime kuukauden aikana kiihtyvään tahtiin Ukrainan infrastruktuuriin. Iskut ovat useaan otteeseen katkoneet sähköt, veden ja lämmityksen miljoonilta ukrainalaisilta.

Brittitiedustelu: Venäläisjoukot saaneet jalansijaa Bahmutin itäosissa

Venäjän armeijan ja Wagner-palkkasotilasryhmän joukot ovat edenneet hieman Ukrainan itäisellä etulinjalla Bahmutissa, Britannian puolustusministeriö kertoo päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän joukot näyttävät saaneen jalansijaa kaupungin itäisillä teollisuusalueilla. Venäläisjoukot ovat edenneet ajoittain myös kaupungin asuinalueille, ja katutaistelut kaupungissa jatkuvat.

Volodymyr Zelenskyi vieraili Bahmutissa tiistaina. Zelenskyi tapasi Bahmutissa armeijan edustajia ja jakoi palkintoja maansa sotilaille, jotka ovat torjuneet Venäjän rajun ja kuukausia kestäneen hyökkäyksen kaupungin valtaamiseksi.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut