Listalla neljä kohtaa: Komitea suosittelee syytteen nostamista Trumpia vastaan Capitolin tapahtumista

Edustajainhuoneen komitealla ei ole valtaa nostaa rikossyytteitä Trumpia vastaan, mutta suositus antaa vahvan symbolisen viestin.

Capitol-komitea kokoontuu tänään maanantaina viimeistä kertaa.

19.12.2022 21:24

Yhdysvaltain kongressitalon hyökkäystä tutkivan edustajainhuoneen komitea suosittelee syytteen nostamista entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Asiasta ilmoitettiin komitean viimeisessä kokouksessa maanantaina.

Syytettä suositellaan nostettavaksi kapinasta, virallisen toimituksen estämisestä, Yhdysvaltain hallinnon vastaisesta juonittelusta ja väärän lausunnon antamisesta.

Oleellista komitean äänestyksessä on se, että sen suositus ei tarkoita vielä syytteiden nostamista. Edustajainhuoneen komitealla ei ole valtaa nostaa rikossyytteitä Trumpia vastaan, mutta suositus antaa vahvan symbolisen viestin.

Komitea äänesti viimeisessä tapaamisessaan loppuraportista, joka julkistetaan tämänhetkisen tiedon mukaan kokonaisuudessaan tämän viikon keskiviikkona.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan loppuraportti on pituudeltaan satojen sivujen mittainen ja siinä käydään läpi komitean puolitoista vuotta kestäneen työn keskeiset löydökset.

Komitean varapuheenjohtaja, republikaanipuolueen edustaja Liz Cheney ilmoitti avauspuheenvuorossaan maanantaina ajattelevansa, ettei Trump ole pätevä mihinkään virkaan Yhdysvaltain hallinnossa.

Cheney on ollut äänekäs Trumpin arvostelija, ja hänen kautensa edustajainhuoneessa päättyy tähän vuoteen. Cheney hävisi elokuussa Wyomingin osavaltion republikaanien esivaaleissa Trumpin tukemalle ehdokkaalle Harriet Hagemanille.

”6. tammikuuta vuonna 2021 oli ensimmäinen kerta, jolloin Yhdysvaltain presidentti kieltäytyi perustuslaillisesta tehtävästään siirtää valta rauhanomaisesti seuraajalleen. Hän ei ole pätevä mihinkään virkaan”, Cheney sanoi maanantaina komitean viimeisessä kokouksessa.

Kongressitalon hyökkäystä tutkiva komitea haastoi syksyllä Trumpin myös todistamaan osallisuudestaan Yhdysvaltain kongressirakennuksen hyökkäykseen, mutta hän kieltäytyi.

Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressitaloon vuoden 2021 tammikuussa juuri, kun kongressissa oltiin vahvistamassa Joe Bidenin presidentinvaalivoittoa. Mellakointi johti myös kuolemiin.

Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudestaan Yhdysvaltain presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa. Hänen kannatuksensa on viime aikoina ollut kuitenkin selvässä laskussa myös republikaanien parissa. Suositummaksi on noussut Floridan kuvernööri Ron DeSantis.

Satoja ihmisiä on pidätetty Capitol-kukkulan vuoden 2021 tammikuun tapahtumien vuoksi. Toistaiseksi merkittävimmässä tuomiossa äärioikeistolaisen Oath Keepers -järjestön perustaja Stewart Rhodes tuomittiin syylliseksi kapinalliseen salaliittoon.

Vaikka Trumpia vastaan nostettaisiin rikossyytteet, se ei estä häntä pyrkimästä presidentiksi. Vaatimukset Yhdysvaltain presidentille listataan maan perustuslain toisessa artiklassa, jossa ei sanota mitään rikoksiin liittyvistä syytteistä tai tuomioista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut