Putin tapaa liittolaisensa Lukašenkan Valko-Venäjällä, turvallisuuskysymykset keskiössä

Vain tunteja ennen Putinin ja Lukašenkan tapaamista venäläismedia kertoi Venäjän joukkojen aikovan järjestää sotaharjoituksia Valko-Venäjällä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa maanantaina liittolaisensa Aljaksandr Lukašenkan Valko-Venäjällä. Maiden johtajat kuvattiin Minskissä 30. kesäkuuta 2019.

19.12.2022 9:31 | Päivitetty 19.12.2022 15:15

Minsk

Venäjän presidentti Vladimir Putin on saapunut Minskiin keskustelemaan Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan kanssa. Venäjän valtiollinen media vahvisti iltapäivällä Putinin saapuneen Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin, jossa hän vieraili viimeksi vuonna 2019.

Televisiokuvissa Putin nähtiin laskeutumassa alas lentokoneesta lumen peittämälle lentokentälle, jossa Lukašenka tervehti häntä lämpimästi.

Maiden kahdenvälisten asioiden lisäksi johtajat keskustelevat turvallisuuskysymyksistä Venäjän ja Valko-Venäjän lähipiirissä ja laajemmin.

Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut pian kymmenen kuukautta. Lukašenka on toistuvasti sanonut, ettei aio lähettää joukkoja Ukrainaan. Valko-Venäjä on kuitenkin sallinut venäläisjoukkojen käyttää alueitaan hyökkäyksiin Ukrainaan ja ilmoittanut muodostavansa yhteiset alueelliset puolustusjoukot Venäjän kanssa itsepuolustukseksi.

Interfax: Venäjä järjestää uusia sotaharjoituksia Valko-Venäjällä

Vain tunteja ennen Putinin ja Lukašenkan tapaamista Venäjän Interfax-uutistoimisto kertoi Venäjän joukkojen aikovan järjestää sotaharjoituksia Valko-Venäjällä. Venäjän puolustusministeriötä siteerannut Interfax ei kertonut, milloin ja missä harjoitukset pidetään.

Myös viime viikolla Britannian tiedustelupäivityksessä kerrottiin, että Valko-Venäjällä oli aloitettu taisteluharjoitukset, minkä lisäksi Venäjä lähetti maahan reserviläisjoukkoja. Harjoituksia ei kuitenkaan järjestetty lähellä Ukrainan rajaa vaan maan luoteisosassa.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsih’anouskaja arvioi kuitenkin viime viikolla STT:n haastattelussa, että Lukashenka ymmärtää itsekin, että joukkojen lähettäminen olisi hänelle "poliittinen itsemurha". Tsih’anouskajan mukaan selvä enemmistö valkovenäläisistä vastustaa sotaa Ukrainassa.

Yhdysvaltalainen Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomo on arvioinut, että Venäjä saattaa yrittää uutta hyökkäystä Ukrainassa tulevan vuoden alussa, kun pakkaskausi tekee maasta kantavampaa kalustolle. ISW:n mukaan hyökkäys ei todennäköisesti muuttaisi sodan kulkua, koska Venäjällä ei ole heikoilla joukoillaan kykyä vallata merkittäviä alueita lähikuukausina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut