EU varoitti Elon Muskia Twitterin suljettua toimittajien tilejä

Muskia ja Twitteriä kritisoineiden journalistien vaientamista ei ole selitetty mitenkään.

Twitter esti monien yhdysvaltalaisten toimittajien tilejä ilman selitystä torstai-iltana paikallista aikaa. Twitterin omistaa tällä hetkellä miljardööri Elon Musk.

16.12.2022 6:53 | Päivitetty 16.12.2022 14:19

Sosiaalisen median palvelu Twitter esti yhdysvaltalaisten toimittajien tilejä ilman selityksiä torstai-iltana paikallista aikaa. Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja The New York Times, joiden toimittajien tilit estettiin palvelusta yllättäen.

Euroopan unioni on huolestunut sosiaalisen median viestipalvelu Twitterin suljettua useiden toimittajien tilejä. EU:n komission varapuheenjohtaja Vera Jourova muistutti unionin digipalvelusäädöksen edellyttävän tiedonvälityksen vapauden kunnioittamista.

Sanansa Twitterin omistajalle Elon Muskille osoittanut komissaari muistutti, että on rajoja, joiden yli ei pidä mennä ja että sanktiot ovat mahdollisia.

Myös Saksan ulkoministeriö kertoi pitävänsä Twitterin toimintaa huolestuttavana.

CNN:n mukaan blokatut toimittajat, muun muassa uutissivuston toimittaja Donie O’Sullivan, The New York Timesin Ryan Mac ja The Washington Postin Drew Harwell olivat kirjoittaneet viime aikoina runsaasti Elon Muskista, joka osti Twitterin tänä syksynä 44 miljardilla. Kaikki kyseiset mediat ovat Yhdysvaltojen johtavia tiedotusvälineitä.

The New York Timesin mukaan kaikkien estettyjen toimittajien tileillä luki syynä Twitterin sääntöjen rikkominen.

CNN kertoo pyytäneensä Twitteriltä selitystä tilien estämiseen ja se aikoo harkita suhdettaan somepalveluun saamansa vastauksen perusteella. Myös The Washington Post vaati vastauksia ja tilien välitöntä palauttamista.

Musk: Syy kerrotaan

Toimittajien tilejä ennen Twitter sulki 25 tiliä, jotka seurasivat muun muassa valtioiden viranhaltijoiden, miljardöörien ja muiden korkea-arvoisten henkilöinen lentokoneita. Seurattujen joukossa oli myös Musk.

Yhdysvaltalaismediat kertovat, että Twitter tai Musk eivät heti kommentoineet toimittajien kadonneita tilejä. Hieman myöhemmin Musk kuitenkin totesi Reutersin mukaan, että toimittajia pätevät samat seuraamisen ja sijainnin julkaisun säännöt kuin muitakin. Muskin mukaan Twitter tulee kertomaan tilien hyllyttämisen syyn sekä ajan, jonka tilit tulevat olemaan blokattuina.

Reutersin mukaan Musk totesi, että ”viivästys paikkatietojen raportoimisessa ei aseta ihmisiä kuoleman vaaraan ja on okei”. Hän antoi ymmärtää, että syynä tilien poistoon oli hänen reaaliaikaisen sijaintinsa paljastaminen.

"Kritisoiminen kaiket päivät on ihan okei, mutta reaaliaikaisen sijaintini paljastaminen ja perheeni vaarantaminen eivät ole”, Musk twiittasi.

Lisäksi Musk julkaisi Twitter-tilillään äänestyksen, jolla hän kysyy seuraajiltaan kuinka pian tilit pitäisi palauttaa. Vaihtoehdot ovat nyt, huomenna, seitsemän päivän päästä tai pidemmän ajan kuluttua.

Musk on sanonut olevansa sananvapauden absoluuttinen kannattaja ja herättänyt huomiota edesottamuksillaan Twitterin ostamisen jälkeen. Hän on aiemmin palauttanut palveluun tilejä, jotka poistettiin sieltä sääntörikkomusten, kyseenalaisen tai vaarallisen sisällön takia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut