Macronin puolueen tiloihin tehtiin etsintä tutkinnassa konsultti­yritysten käytöstä

Myös yhdysvaltalaisen konsulttijätti McKinseyn Pariisin-toimistoon tehtiin etsintä.

LREM-puolue vaihtoi nimensä Renaissanceksi puoluekokouksessa 17. syyskuuta 2022.

14.12.2022 19:01

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin Renaissance-puolueen päämajaan on tehty etsintä tutkinnassa, joka koskee maan hallituksen konsulttiyritysten käyttöä vuodesta 2017 lähtien. Syyttäjät kertoivat tehdystä etsinnästä tänään.

Syyttäjänviraston mukaan myös yhdysvaltalaisen konsulttijätti McKinseyn Pariisin-toimistoon on tehty tällä viikolla etsintä. Konsulttiyritys vahvisti etsinnän tapahtuneen ja korosti toimivansa yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Ranskan hallituksen konsulttipalveluiden käyttö nousi valokeilaan maaliskuussa sen jälkeen, kun maan senaatti totesi konsulttipalveluihin käytettyjen julkisten menojen yli kaksinkertaistuneen Macronin ensimmäisellä presidenttikaudella. Senaatin julkaiseman raportin mukaan konsulttiyrityksiin käytetyt kokonaismenot olivat viime vuonna yli miljardi euroa.

Renaissance-puolueen tiedottaja Loic Signor sanoi olevan täysin normaalia, että oikeuslaitos tutkii asiaa vapaasti ja riippumattomasti. Hän lisäsi, että puolue on syyttäjien käytettävissä antaakseen kaikki hyödylliset tiedot kampanjoistaan.

Kaksi tutkintaa käynnissä

Lokakuusta lähtien Ranskassa on ollut käynnissä kaksi tutkintaa, joissa on selvitetty mahdollisesti valheellista vaalikampanjan kirjanpitoa sekä mahdollista suosimista ja salaliittoa.

Joidenkin McKinseyn konsulttien tiedetään työskennelleen palkattomina vapaaehtoisina Macronin voitokkaassa presidentinvaalikampanjassa vuonna 2017, ja syyttäjien uskotaan tutkivan, onko tästä aiheutunut piilotettuja kampanjakuluja.

Tutkinnan alla on myös se, onko konsulttijätti jälkikäteen nauttinut erityiskohtelua päästyään tuottoisiin sopimuksiin Ranskan hallituksen kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut