Presidentti Joe Biden allekirjoitti lain samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen turvaamiseksi

Korkeimman oikeuden kesällä antama aborttipäätös on herättänyt pelkoja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Tuore laki vaatii osavaltiot tunnustamaan liitot, vaikka korkein oikeus kumoaisi päätöksensä.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoja tukevat mielenosoittajat heiluttivat sateenkaarilippuja Washingtonissa kesällä 2015. Samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin Yhdysvalloissa samana vuonna.

14.12.2022 6:49

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on allekirjoittanut lain, joka turvaa samaa sukupuolta olevien oikeuden avioliittoon liittovaltion tasolla.

”Amerikka ottaa elintärkeän askeleen kohti tasa-arvoa, vapautta ja oikeutta, ei vain joidenkin, vaan kaikkien osalta”, Biden sanoi allekirjoitusseremoniassa.

Biden otti Barack Obaman presidenttikaudella varapresidenttinä toimiessaan julkisesti kantaa samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolesta jo ennen kuin tasa-arvoinen avioliitto hyväksyttiin koko maassa. Samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat olleet perustus­laillisesti turvattuja liittovaltion tasolla Yhdysvalloissa vuodesta 2015, jolloin maan korkein oikeus antoi asiasta päätöksen.

Samainen tuomioistuin on kuitenkin maan edellisen presidentin Donald Trumpin kauden jäljiltä aiempaa konservatiivisempi. Korkein oikeus kumosi kesällä vanhan päätöksensä, joka turvasi aborttioikeuden liittovaltion tasolla, siirtäen päätäntävallan asiasta takaisin osavaltioille. Monet alkoivat tämän jälkeen pelätä, että tasa-arvoiselle avioliittolaille voisi käydä samoin.

Lue lisää: Yksi päätös muutti koko Yhdysvaltojen liittovaltion aborttilinjan – asiantuntijat kertovat, miten se on mahdollista ja voisiko sama tapahtua Suomessa

Avioliitot tunnustettava

Bidenin hyväksymä laki vaatii, että mahdollisista omista kielloistaan huolimatta osavaltiot tunnustaisivat jatkossakin toisessa osavaltiossa solmitun samaa sukupuolta olevan parin avioliiton.

Lain myötä sama vaatimus koskee myös eri ihonväriä olevien avioliittoja. Laki vaatii osavaltioita tunnustamaan lailliset avioliitot sukupuolesta, rodusta, etnisyydestä tai kansallisesta alkuperästä huolimatta.

Jos Yhdysvaltain korkein oikeus päätyisi siis kumoamaan edellä mainitun kaltaisia liittoja koskevat päätöksensä, liitot kieltävä osavaltio joutuisi edelleen hyväksymään toisaalla solmitut liitot.

Samalla laki myös kumoaa aiemman lain, joka määritteli avioliiton yhden miehen ja yhden naisen väliseksi.

Tuore laki sai sekä edustajainhuoneessa että senaatissa taakseen kannatusta niin demokraattien kuin republikaanienkin riveistä. Laki hyväksyttiin lopullisesti viime viikolla kongressissa ja siltä uupui enää Bidenin puumerkki.

Mielipide muuttunut

Yhdysvaltain ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen senaattori Tammy Baldwin kuvaili olleensa allekirjoitustilaisuudessa ääriä myöten täynnä iloa. Hän oli itse mukana luonnostelemassa lakia kongressissa.

Tiedotteessaan Baldwin kuvaili päivää historialliseksi ja sanoi sillä olevan vaikutusta miljooniin yhdysvaltalaisiin. ”Kerromme miljoonille samaa sukupuolta tai eri ihonväriä oleville pareille, että me näemme heidät ja kunnioitamme heitä”, Baldwin sanoi.

Sadattuhannet keskenään samaa sukupuolta olevat parit ovat avioituneet korkeimman oikeuden vuoden 2015 antaman päätöksen jälkeen.

Yleinen mielipide on myös muuttunut dramaattisesti viime vuosikymmeninä. Kyselytutkimusten perusteella merkittävä enemmistö yhdysvaltalaisista tukee tasa-arvoista avioliittoa, mutta aihe on siitä huolimatta kiistelty Yhdysvalloissa.

Edustajainhuoneessa 169 ja senaatissa 36 republikaania äänesti tuoretta lakia vastaan, minkä lisäksi uskonnollinen oikeisto on pitkälti samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut