Iranissa teloitettiin jo toinen ihminen kuukausikaupalla jatkuneisiin mielenosoituksiin liittyen

23-vuotias mies hirtettiin nostokurjen nokkaan Koillis-Iranissa.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa osoitettiin mieltä lokakuussa. Protestit alkoivat syyskuussa, kun 22-vuotias iranilainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin tekemän kiinnioton jälkeen. Kiinnioton syynä oli väärin puettu hijab.

12.12.2022 18:57

Teheran

Iranissa teloitettiin maanantaina jo toinen ihminen kuukausikaupalla jatkuneisiin mielenosoituksiin liittyen. Oikeuslaitoksen Mizan-uutispalvelun mukaan Majidreza Rahnavard, 23, tuomittiin kuolemaan kahden turvallisuusjoukkoihin kuuluneen tappamisesta veitsellä.

Mizan julkaisi myös kuvan nostokurjessa roikkuvasta hirtetystä miehestä, jonka kädet oli sidottu selän taakse. Rahnavard hirtettiin Mizanin mukaan juuri ennen aamunkoittoa Mashhadin kaupungissa Koillis-Iranissa. Kuvassa ei näkynyt yleisöä, vaikka Rahnavard hirtettiin julkisella paikalla, ei vankilassa.

”Majidreza Rahnavard tuomittiin kuolemaan pakotettujen tunnustusten perusteella, törkeän epäreilun prosessin ja näytösoikeudenkäynnin jälkeen”, sanoi Iran Human Rights -ihmisoikeusjärjestön johtaja Mahmood Amiry-Moghaddam uutistoimisto AFP:lle.

Ensimmäinen teloitus mielenosoituksiin liittyen tapahtui torstaina. Tämä tuomio tuli niin ikään 23-vuotiaalle miehelle turvallisuusjoukkojen jäsenen haavoittamisesta.

EU:lta odotettiin uutta pakotepakettia

EU:n ulkoministerien odotettiin kokouksessaan maanantaina päättävän uusista pakotteista Iranille. EU:n ulkosuhteista vastaavan Josep Borrellin mukaan luvassa oli erittäin raskaita pakotteita.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock sanoi teloitusten olevan Iranin hallinnon yritys pelotella mielenosoittajia.

”Nämä teloitukset ovat räikeä yritys pelotella ihmisiä, ei rikosten vuoksi vaan vain siksi, että he vievät mielipiteensä kaduille ja haluavat elää vapaasti”, Baerbock sanoi EU:n ulkoministerikokouksen alla Brysselissä.

Maanlaajuiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Iranissa melkein kolme kuukautta. Protestit saivat alkunsa syyskuun puolivälissä, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Hänet oli otettu kiinni ”väärin puetun” hijabin takia.

Iran Human Rights -järjestön mukaan turvallisuusjoukot ovat protesteja tukahduttaessaan surmanneet ainakin noin 460 ihmistä, ja ainakin 14 000 ihmistä on otettu kiinni.

Iranin hallinnon mukaan mielenosoituksissa on kyse mellakoista, joita maan ulkomaiset viholliset lietsovat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut