Suora lähetys: Fysiikan, kemian, kirjallisuuden ja taloustieteen nobelin palkinnot jaetaan tänään Oslossa

Katso tallenne: Nobelin rauhanpalkinto jaettiin ihmis­oikeuksien puolustajille Ukrainassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Ukrainassa käytävä sota vaikutti tänä vuonna siihen, keille maailman tunnetuin rauhanpalkinto myönnetään.

10.12.2022 15:45

Lääketieteen, fysiikan, kemian, kirjallisuuden ja taloustieteiden Nobel-palkinnot jaetaan tänään kello 16.45 alkaen Tukholmassa. Aamulehti näyttää tilaisuuden suorana.

Vuoden 2022 fysiikan Nobelin saavat valon kvantti-ilmiöitä tutkineet Alain Aspect, John Clauser ja Anton Zeilinger.

Kemian Nobel-palkinnon saivat molekyylien rakentamisen tutkijat Carolyn Bertozzi, Morten Meldal ja K. Barry Sharpless.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon sai ranskalainen Annie Ernaux.

Taloustieteen Nobelin palkinto myönnettiin Ben Bernankelle, Douglas Diamondille ja Philip Dybvigille.

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna valkovenäläiselle ihmisoikeus­puolustajalle Ales Bialiatskille, venäläiselle ihmisoikeus­järjestölle Memorialille ja ukrainalaiselle ihmisoikeus­järjestölle Center for Civil Liberties. Poliittisena vankina istuvan Bjaljatskin palkintoa Oslossa oli vastaanottamassa hänen vaimonsa Natallja Pintšuk.

”He ovat erinomaisesti pyrkineet dokumentoimaan sotarikoksia, ihmis­oikeus­rikkomuksia ja vallan väärinkäyttöä. Yhdessä ne osoittavat kansalais­yhteiskunnan merkityksen rauhan ja demokratian kannalta”, kirjoittaa Nobel-säätiö tiedotteessaan.

Alfred Nobel määräsi testamentissaan vuonna 1895, että hänen omaisuuttaan tulee käyttää palkintoihin. Nobelin saaneita on ollut kaikkiaan lähes tuhat vuodesta 1901 alkaen. Palkintoja ei ole jaettu aivan joka vuosi, sillä esimerkiksi maailmansotien aikaan palkintoja jäi välistä.

Ehdokkuuksia oli tänä vuonna 343, mikä on toistaiseksi korkein määrä. Ehdokkaista 251 oli henkilöitä ja 92 organisaatioita. Tämän vuoden rauhanpalkinto jaetaan 102. kerran.

Nuorin henkilönobelisti on ollut palkinnon saadessaan 17-vuotias ja iäkkäin 97-vuotias. Kaksi palkinnonsaajaksi nimettyä on itse kieltäytynyt palkinnosta, ja muutamat ovat joutuneet kieltäytymään pakotettuina.

Suomalaisista Nobelin ovat saaneet kirjailija Frans Emil Sillanpää, biokemisti Artturi Ilmari Virtanen, presidentti Martti Ahtisaari ja taloustieteilijä Bengt Holmström. Lisäksi suomalaisista on palkittu lääketieteilijä Ragnar Granit. Hän muutti uransa aikana Ruotsiin, jonka kansalaisuudenkin sittemmin sai.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut