Suora lähetys: Rauhanpalkinto jaetaan ihmis­oikeuksien puolustajille Ukrainassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä

Ukrainassa käytävä sota vaikutti tänä vuonna siihen, keille maailman tunnetuin rauhanpalkinto myönnetään.

10.12.2022 13:37

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään tänä vuonna valkovenäläiselle ihmisoikeus­puolustajalle Ales Bialiatskille, venäläiselle ihmisoikeus­järjestölle Memorialille ja ukrainalaiselle ihmisoikeus­järjestölle Center for Civil Liberties. Poliittisena vankina istuvan Bjaljatskin palkintoa on Oslossa vastaanottamassa hänen vaimonsa Natallja Pintšuk.

”He ovat erinomaisesti pyrkineet dokumentoimaan sotarikoksia, ihmis­oikeus­rikkomuksia ja vallan väärinkäyttöä. Yhdessä ne osoittavat kansalais­yhteiskunnan merkityksen rauhan ja demokratian kannalta”, kirjoittaa Nobel-säätiö tiedotteessaan.

Aamulehti näyttää Oslossa pidettävän juhlatilaisuuden suorana noin kello 13.45 alkaen.

Lääketieteen, fysiikan, kemian, kirjallisuuden ja taloustieteiden Nobel-palkinnot jaetaan lauantaina kello 16.45 alkaen Tukholmassa. Aamulehti näyttää myös tämän tilaisuuden.

Lue lisää: Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin valkovenäläiselle ihmisoikeusaktivistille Ales Bjaljatskille sekä kahdelle ihmisoikeusjärjestölle

Alfred Nobel määräsi testamentissaan vuonna 1895, että hänen omaisuuttaan tulee käyttää palkintoihin. Nobelin saaneita on ollut kaikkiaan lähes tuhat vuodesta 1901 alkaen. Palkintoja ei ole jaettu aivan joka vuosi, sillä esimerkiksi maailmansotien aikaan palkintoja jäi välistä.

Ehdokkuuksia oli tänä vuonna 343, mikä on toistaiseksi korkein määrä. Ehdokkaista 251 oli henkilöitä ja 92 organisaatioita. Tämän vuoden rauhanpalkinto jaetaan 102. kerran.

Nuorin henkilönobelisti on ollut palkinnon saadessaan 17-vuotias ja iäkkäin 97-vuotias. Kaksi palkinnonsaajaksi nimettyä on itse kieltäytynyt palkinnosta, ja muutamat ovat joutuneet kieltäytymään pakotettuina.

Suomalaisista Nobelin ovat saaneet kirjailija Frans Emil Sillanpää, biokemisti Artturi Ilmari Virtanen, presidentti Martti Ahtisaari ja taloustieteilijä Bengt Holmström. Lisäksi suomalaisista on palkittu lääketieteilijä Ragnar Granit. Hän muutti uransa aikana Ruotsiin, jonka kansalaisuudenkin sittemmin sai.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut