Belgian poliisi pidätti ainakin viisi ihmistä laajassa korruptiojutussa, media: yksi pidätetyistä EU-parlamentin vara­puheenjohtaja Eva Kaili

Belgian poliisi teki ratsioita ja pidätyksiä EU-parlamenttiin. Pidätettyjen joukossa on entinen euroedustaja ja merkittävä ay-johtaja.

Nainen käveli EU-parlamentin rakennuksen edustalla Brysselissä perjantaina.

9.12.2022 22:14 | Päivitetty 10.12.2022 0:05

Belgian poliisi teki perjantaina kotietsinnän lukuisiin eri kohteisiin ja pidätti kuulusteltavaksi ilmeisesti ainakin viisi ihmistä, joita epäillään EU-parlamenttiin ja johonkin Persianlahden valtioon liittyvässä laajassa korruptiojutussa, belgialaismedia ja uutistoimistot kertoivat.

Belgialainen Le Soir-lehti kertoi perjantai-iltana, että iltapäivällä poliisi olisi pidättänyt EU-parlamentin kreikkalaisen varapuheenjohtajan (varapuhemies) Eva Kailin, jonka kotiin oli tehty etsintä. Hän on yksi parlamentin neljästätoista varapuheenjohtajasta.

Belgian liittovaltion syyttäjän aiemmin kertoman tiedon mukaan tapauksessa epäillään EU-parlamentin avustajia. Pidätettyjen joukossa on Politico-lehden aiemmin päivällä saaman tiedon mukaan yksi entinen europarlamentaarikko sekä korkea-arvoinen ammattijärjestön edustaja.

Belgialainen viikkolehti Knack ja päivälehti Le Soir kertovat, että kyseinen maa olisi jalkapallon MM-kisoja ristiriitaisissa tunnelmissa parhaillaan isännöivä Qatar.

Knackin ja Le Soirin mukaan pidätetty entinen euroedustaja on italialainen S&D-ryhmän Pier Antonio Panzeri. Pidätetyksi joutui lehtien mukaan myös Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUC:n marraskuussa valittu uusi pääsihteeri Luca Visentini.

Pidätettynä on myös nimeltä mainitsematon kansalaisjärjestön johtaja sekä jonkun europarlamentaarikon avustaja. Kaikki pidätetyt ovat belgialaislehtien mukaan italialaisia.

Syyttäjän mukaan jutussa epäilty Persianlahden maa olisi pyrkinyt vaikuttamaan EU-parlamentin taloudellisiin ja poliittisiin päätöksiin. Tutkinnan kerrotaan kohdistuvan ”rikollisjärjestöön, korruptioon ja rahanpesuun”.

Le Soirin mukaan viime heinäkuussa käynnistettyä tutkintaa on hoidettu ”äärimmäisen varovasti” ja siitä vastaa Belgian korruptionvastainen keskusvirasto.

Lehden mukaan poliisi ratsasi perjantaina esimerkiksi kansalaisjärjestö Fight Impunityn tilat. Entinen euroedustaja Panzeri johtaa järjestöä, joka kertoo taistelevansa ihmisoikeusloukkauksiin liittyvän rankaisemattomuuden kulttuuria vastaan.

Kotietsintöjen yhteydessä poliisi takavarikoi noin noin 500  000–600 000 euroa käteistä, matkapuhelimia ja tietokoneita. Käteisraha oli belgialaislehtien tietojen mukaan löydetty Panzerin asunnosta.

EU-parlamentin tiedotuksesta ei haluttu kommentoida poliisin ratsioita. Le Soirin mukaan EU-parlamentti lupaa ”täyttä yhteistyötä” Belgian viranomaisille tutkinnan aikana.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi lauantain vastaisena yönä Yhdysvalloissa tilannetta.

"Varmasti syö koko parlamentin uskottavuutta, jos tällainen epäilykin on olemassa. Saati sitten, jos on todellinen lahjontayritys tai lahjonta kysymyksessä”, Haavisto sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut