Venäläinen toisinajattelija Ilja Jašin sai yli kahdeksan vuoden tuomion – arvosteli sotaa Ukrainassa

Jašin tuomittiin väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista. Hän suorittaa tuomion rangaistussiirtolassa.

Venäjällä vangitulle toisinajattelijalle Ilja Jašinille langetettiin tuomio perjantaina 9. joulukuuta Moskovassa.

9.12.2022 13:58 | Päivitetty 9.12.2022 14:44

Venäjällä vangittu toisinajattelija Ilja Jašin on saanut kahdeksan ja puolen vuoden vankeustuomion, kertoo uutistoimisto AFP. Sotaa Ukrainassa arvostellut Jašin tuomittiin väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista.

Moskovan käräjäoikeuden tuomarin mukaan Jašin suorittaa tuomion rangaistussiirtolassa. Hänellä on 10 päivää aikaa valittaa tuomiosta.

Jašin on nostanut videopalvelu Youtubessa esille muun muassa venäläisten Butšassa lähellä Kiovaa tekemiä julmuuksia. Hän kutsui tapahtunutta joukkomurhaksi. Jašin pidätettiin kesällä syytettynä väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista.

Syyttäjät väittivät marraskuussa Jashinin ”aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa Venäjälle” ja ”lisänneen poliittisia jännitteitä” Venäjän joukkojen taistellessa Ukrainassa.

Jašin tuli tunnetuksi vuoden 2011–2012 mielenosoituksista presidentti Vladimir Putinia vastaan. Jašin on myös vangitun oppositiohahmon Aleksei Navalnyin liittolainen ja oli Moskovassa vuonna 2015 murhatun oppositiojohtajan Boris Nemtsovin läheinen ystävä.

Jašin on kaupunginvaltuutettu kotikaupungissaan Moskovassa. Jashin jäi Venäjälle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan helmikuussa. Marraskuussa Jašin vilautti oikeussalissa rauhanmerkin ja sanoi rakastavansa Venäjää ja olevansa valmis maksamaan vapaudellaan elääkseen Venäjällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut