Perun syrjäytetty presidentti määrättiin tutkintavankeuteen – Meksiko on valmis tarjoamaan turvapaikkaa

Pedro Castillo ehti olla vallassa alle puolitoista vuotta.

Perussa maan politiikan tuoreimmat käänteet ovat saaneet ihmisiä lähtemään kaduille osoittamaan mieltää. Esimerkiksi nämä poliisit ja mielenosoittaja kuvattiin pääkaupunki Limassa torstaina 8. joulukuuta.

9.12.2022 10:11

Perussa syrjäytetty presidentti Pedro Castillo määrättiin torstaina viikon tutkintavankeuteen. Päivää aiemmin maan kongressi äänesti Castillon syrjäyttämisen puolesta vain tunteja sen jälkeen, kun Castillo oli ilmoittanut hajottavansa kongressin ja muodostavansa hätähallituksen.

Syyttäjät tekivät ratsian presidentin kansliaan ja joihinkin ministereiden toimistoihin etsiessään todisteita Castilloa vastaan. Hänen toimiaan tutkitaan ainakin vallankumousyrityksenä ja kapinointina. Tuomari suostui syyttäjien vangitsemisvaatimukseen Castillon asianajajan vastusteluista huolimatta.

Lue lisää: Perun uusi presidentti vannoi virkavalansa – aiempi presidentti Pedro Castillo yritti hajottaa maan kongressin ennen erottamistaan

Perun presidentiksi nousi Castillon syrjäyttämisen jälkeen entinen varapresidentti Dina Boluarte. 60-vuotias Boluarte on kertonut olevansa tehtävässä Perun perustuslain mukaisesti vuoden 2026 heinäkuuhun eli Castillon alkuperäisen virkakauden loppuun.

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador on paljastanut Castillon pyytäneen turvapaikkaa, jonka Meksiko olisi valmis myöntämään. Castillo kuitenkin pidätettiin ennen kuin hän ehti Meksikon suurlähetystöön. Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kertoi myöhemmin, että Meksiko neuvottelee turvapaikan myöntämisestä Perun hallinnon kanssa.

Yhdysvallat ja EU tukevat ratkaisua

Uudeksi presidentiksi nousseeseen Dina Boluarteen kohdistuu heti painetta saada Perun poliittinen tilanne rauhoittumaan. Castillon tukijat ovat jo järjestäneet mielenosoituksia monissa kaupungeissa.

Pääkaupungissa Limassa tuhannet mielenosoittajat marssivat vaatien Castillon vapauttamista, kunnes poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla ja otti kiinni lukuisia ihmisiä. Ayacuchossa ja Punossa mielenosoittajat vaativat ennenaikaisia vaaleja.

Yhdysvallat on kehunut Perua demokraattisen vakauden säilyttämisestä. EU on ilmaissut tukensa poliittiselle, demokraattiselle ja rauhanomaiselle ratkaisulle.

Perussa presidenttien virkasyytteet eivät ole harvinaisia. Maassa on nyt kuudes presidentti vuoden 2016 jälkeen.

Castillo ehti olla presidenttinä alle puolitoista vuotta. Sinä aikana hän järjesteli hallitusta uusiksi moneen otteeseen, hänestä ja hänen perheestään aloitettiin useita tutkintoja ja hänen eroaan vaadittiin suurissa mielenosoituksissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut