Oppositio­poliitikko: Maryja Kalesnikava sairastui ”ankaran vankeuden” seurauksena

Vangittu valkovenäläinen oppositiojohtaja Maryja Kalesnikava kiidätettiin viime viikolla sairaalaan tehohoitoon. Hänen poliittisten liittolaistensa mukaan sairastuminen oli seurausta huonosta kohtelusta vankilassa.

Maryja Kalesnikava lehdistötilaisuudessa elokuussa 2020.

7.12.2022 17:45

Valkovenäläisen oppositiojohtajan Maryja Kalesnikavan poliittiset liittolaiset sanoivat keskiviikkona, että Kalesnikavan sairastuminen on seurausta huonosta kohtelusta vankilassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kalesnikava kiidätettiin viime viikolla vankilasta Homelin sairaalaan leikkaukseen ja tehohoitoon. Kalesnikavan isä sanoi myöhemmin, että sairaalahoidon syynä olivat puhjennut mahahaava ja vatsakalvon tulehdustila.

Valkovenäläisen oppositiopoliitikon Viktar Babarykan lehdistöpalvelu kertoi tiistaina, että Kalesnikava palautettiin vankilaan viikonlopun aikana.

Babarykan Telegram-tilillä keskiviikkona julkaistussa lausunnossa sanotaan, että Kalesnikavaa oli pidetty eristyssellissä ennen kuin tämän terveydentila huononi nopeasti.

Lausunnon mukaan Kalesnikavan joutuminen kiireelliseen sairaalahoitoon oli seurausta ”suhteettoman ankarasta vankeudesta eristyssellissä”.

Lausunnossa sanotaan, että Kalesnikavalle ei ollut annettu hoitoa pitkään aikaan siitä huolimatta, että hän oli sanonut voivansa huonosti ja menettänyt tajuntansa.

40-vuotias Kalesnikava kuului Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavan Aljaksandr Lukašenkan vastaisten laajojen mielenosoitusten kärkihahmoihin vuonna 2020. Hän kärsii parhaillaan 11 vuoden vankeustuomiota.

Tuomiota pidetään poliittisena. Kalesnikavaa on syytetty muun muassa kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta ja salaliitosta Valko-Venäjän hallinnon kaatamiseksi.

Euroopan unioni vaati Valko-Venäjää vapauttamaan Kalesnikavan viime viikolla sen jälkeen, kun hän joutui sairaalaan. EU:n ulkopolitiikan johtajan Josep Borrellin tiedottaja Peter Stano sanoi, että Valko-Venäjän tulee vapauttaa kaikki poliittiset vangit viipymättä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut