Trumpin perheyhtiöt tuomittiin ensi kertaa rikoksista

Veropetoksista tuomittujen yhtiöiden katsottiin antaneen johtoportaalle kirjanpidon ulkopuolisia luksusetuja.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin perheyhtiöiden on katsottu syyllistyneen erilaisiin talousrikoksiin. Trump kuvattiin hänen vapaa-ajan asunnossaan Mar-a-Lagossa Floridassa 15. marraskuuta.

7.12.2022 8:18

STT

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin perheen yhtiöt Trump Organization ja Trump Payroll Corp tuomittiin veropetoksista ja muista talousrikoksista New Yorkissa tiistaina.

Rikosvyyhdissä oli kyse yhtiöiden johtajilleen yli vuosikymmenen aikana antamista henkilökohtaisista eduista, jotka oli jätetty pois kirjanpidosta. Näihin etuihin kuuluivat Trump Organizationin pitkäaikaiselle talousjohtajalle Allen Weisselbergille ja tämän perheelle annetut luksusautot ja vuokratta asuttavaksi annettu asunto Manhattanilta.

Weisselberg oli jo aiemmin tunnustanut syyllistyneensä veropetosrikoksiin ja todisti nyt entistä työnantajaansa vastaan osana syyteneuvotteluissa solmimaansa sopimusta.

Manhattanin piirisyyttäjä Alvin Bragg kertoi lausunnossa, että yhtiöiden todettiin syyllistyneen kaikkiin syytekohtiin. Braggin mukaan kyse on ensi kerrasta, kun Trumpin yhtiöt on tuomittu rikoksesta.

Seurauksena määrätty sakko on vaatimattomana pidetyt alle 2 miljoonaa dollaria. Trumpien yhtiön asianajajan mukaan yhtiö valittaa tuomiosta, kertoo New York Times.

Varjo vaalihaaveiden ylle

Syytettyjen penkillä ei ollut Donald Trumpia tai tämän perheenjäseniä, eikä Weisselbergin todistajan­lausunnoissa viitattu Trumpiin henkilökohtaisesti. Trump Organizationia johtavat tällä hetkellä ex-presidentin aikuiset pojat Donald jr. ja Eric Trump.

Ex-presidentti on tapojensa mukaisesti kutsunut juttua vastustajiensa junailemaksi ajojahdiksi. Omistamallaan Truth Social -alustalla Trump sanoi, ettei Trump Organization yhtiönä ole vastuussa Weisselbergin tekemistä veropetoksista.

Tuomion arvellaan heittävän jälleen yhden varjon ex-presidentin presidentin­vaalikampanjan ylle. Trumpin yritys palata politiikan parrasvaloihin on ollut vastatuulessa muun muassa siksi, että tämän tukemat republikaaniehdokkaat menestyivät heikosti välivaaleissa.

Tästä huolimatta Trump julisti ennakko-odotusten mukaisesti pian vaalien jälkeen pyrkivänsä jälleen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut