Al Jazeera vie surmatun toimittajan tapauksen Kansainväliseen rikos­tuomio­istuimeen

Al Jazeeran mukaan videomateriaali todistaa Israelin armeijan joukkojen ampuneen suoraan toimittajaa ja tämän kollegoita kohti.

Toimittaja Shireen Abu Akleh surmattiin toukokuussa.

6.12.2022 14:44

Uutiskanava Al Jazeera on kertonut siirtäneensä surmatun toimittajan Shireen Abu Aklehin tapauksen Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) käsiteltäväksi.

Al Jazeeran mukaan sillä on toimittajan kuolemasta uusia todisteita, muun muassa videomateriaalia, joka vahvistaa Israelin armeijan joukkojen ampuneen suoraan Abu Aklehia ja tämän kollegoita päin. Kanavan mukaan väite, että toimittaja kuoli erehdyksessä, on täysin perusteeton.

Kuka tahansa henkilö tai ryhmä voi tehdä kantelun ICC:n syyttäjälle tutkintaa varten, mutta Haagissa sijaitsevalla tuomioistuimella ei ole velvollisuutta ottaa tapauksia käsittelyyn. Israel ei ole ICC:n jäsen, ja maa kiistää tuomioistuimen toimivallan.

Lue lisää: Al-Jazeeran toimittaja kuoli Israelin ratsiassa Länsirannalla

Israel ei aio tehdä yhteistyötä

Abu Akleh kuoli pakolaisleirissä Länsirannalla toukokuussa, kun hän oli raportoimassa Israelin joukkojen ratsiasta. Hänellä oli yllään toimittajien käyttämä press-huomioliivi, luotiliivi ja kypärä.

Israelin armeija myönsi viime syyskuussa, että yksi sen sotilaista oli todennäköisesti ampunut Abu Aklehin mutta vahingossa.

Israel on ilmoittanut, ettei se aio tehdä yhteistyötä minkään ulkoisen Abu Aklehin kuolemaan liittyvän tutkinnan kanssa.

”Kukaan ei tutki IDF:n (Israelin armeijan) sotilaita eikä kukaan saarnaa meille sodankäynnin moraalista, ei todellakaan Al Jazeera”, Israelin pääministeri Yair Lapid sanoi lausunnossaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut